Η ώρα της κρίσεως στο ΠΑΣΟΚ…

-Προς εσωκομματικές κάλπες στις 11 Μαρτίου

-Τι συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο

-Αίρονται οι διαγραφές βουλευτών

-Τα διλήμματα Κατσέλη και Καστανίδη

Αποσαφηνίζεται διαδικαστικά το τοπίο, αλλά πολιτικά το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ και άσχημο στο ΠΑΣΟΚ. Το Πολιτικό Συμβούλιο κατέληξε στο χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο εκλογής της νέας ηγεσίας, που τοποθετείται πλέον την Κυριακή 11 Μαρτίου, όμως το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα της πλειοψηφίας

βρίσκεται ενώπιον νέων προβλημάτων και αδιεξόδων, που πυροδότησε η ψήφιση του Μνημονίου 2.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Από την πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που διήρκεσε ως αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικής Περιφέρειας», προκύπτει είναι η πρόβλεψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου για τις εκλογές. Ο τέως πρωθυπουργός, μολονότι τάσσεται υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, συνομιλώντας με τα μέλη του κομματικού οργάνου αναγνώρισε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες. Δεδομένου πάντως ότι, όπως ελέχθη, οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του PSI υπολογίζεται να ολοκληρωθούν περί τις 20 Μαρτίου, οι εθνικές εκλογές είναι πολύ δύσκολο πια να γίνουν πριν από το Πάσχα. Έτσι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 29η Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται και η μετάθεσή τους για το πολύ δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, το εκλογικό σώμα θα κληθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου να εκλέξει νέα κυβέρνηση.

Εκλογή πρόεδρου από τη βάση

Για το ΠΑΣΟΚ η αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί για την ανάδειξη νέου προέδρου ήταν η 18η Μαρτίου. Επτά από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Κουκουλόπουλος, Σαλαγιάννης, Ανδρουλάκης, Μίχας, Ασκούνης, Ράπτη και Αντωνίου) -που κατά βάση πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο- ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρωί της Πέμπτης την ιδεολογική του πλατφόρμα, παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχε ζητήσει «άμεση αλλαγή ηγεσίας τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες». Η πλευρά του κ. Παπανδρέου δεν έδειξε όμως να ανταποκρίνεται, δεχόμενη μόνο τη σύντμηση του χρόνου κατά μία εβδομάδα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου ήταν κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο να μην γίνει η εκλογή της νέας ηγεσίας από τη βάση. Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι θα αποτελούσε παραδοξότητα να απαρνηθεί το ΠΑΣΟΚ αυτή τη διαδικασία, την ώρα που την έχουν αποδεχθεί και την έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους και τα άλλα κόμματα.

Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται να επηρεάσει και σε πολιτικό επίπεδο τις διεργασίες εντός του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ύστερα από τις μαζικές διαγραφές βουλευτών βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και παρουσιάζει σημάδια πλήρους αποσύνθεσης.

Κατ’ αρχάς, η πρόκληση στα μέλη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν και να ψηφίσουν σε μια περίοδο που δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και καθοριστικό crash test

Keywords
Τυχαία Θέματα