Τελεσίγραφο των δανειστών μέχρι την Τετάρτη

-Απειλές για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ

Τελική προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έχει η Ελλάδα, προκειμένου να εγκρίνει οριστικά και αμετάκλητα το άνευ προηγουμένου πακέτο επαχθών μέτρων που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να δώσει τα πράσινο φως για τη νέα

δανειακή σύμβαση και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων για το «κούρεμα» του χρέους.

Του Λάμπρου Καλλαρύτη

Το Eurogroup, σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, δεν πήρε απόφαση για την Ελλάδα, αρνούμενο να αποδεχθεί την προφορική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και την προοπτική υπερψήφισης των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ζήτησε να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τους τρεις αρχηγούς, να προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και να υπάρξει ακριβής περιγραφή του τρόπου, με τον οποίο θα εξασφαλιστεί το ποσό των 325 εκατ. ευρώ για τις περικοπές που απαιτούνται.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, μεταφέροντας κλίμα τελεσιγράφου από τους εταίρους, με διακύβευμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ: «Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως, πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου. Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων».

Καταιγισμός δημοσιευμάτων

Χωρίς προηγούμενο είναι, εντωμεταξύ, ο καταιγισμός δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων διαπιστώνουν το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση από την πίεση για συνεχή λήψη δυσβάσταχτων μέτρων. «Στις δημοκρατίες, η πλειοψηφία δύναται να κινητοποιηθεί ενάντια σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αν διαπιστώσει ότι έτσι θα βελτιωθεί η ζωή της. Εξαναγκάζοντας όλους τους Έλληνες να υποφέρουν χωρίς ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης, η Ευρώπη ενώνει μια χώρα, που ήδη συνταράσσεται από απεργίες» προειδοποιούν οι New York Times, ενώ η Wall Street Journal μεταφέρει το κλίμα κοινωνικής και πολιτικής έντασης που επικρατεί την Αθήνα: «Η αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας εντείνει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες των κομμάτων, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της λαϊκής στήριξης εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Σύμφωνα με τον κόσμο που διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας, τα νέα προγράμματα θα φτωχύνουν τα νοικοκυριά και θα βυθίσουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την οικονομία».

Στο

Keywords
Τυχαία Θέματα