Υπό… επιτήρηση οι εκπαιδευτικοί

-Σύμφωνοι με την υποχρεωτική αξιολόγηση, που θα καθιερωθεί φέτος, δηλώνουν οι μαθητές, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα των… απολύσεων.

Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις για να αξιολογηθούν για το έργο τους, από τη διαδικασία αυτή θα περάσουν και οι περίπου 160.000 εκπαιδευτικοί, αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά. Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να μην έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως τη διαδικασία

και τα κριτήρια αξιολόγησης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δε θα διαφέρουν σημαντικά από όσα ίσχυαν στην αυτοαξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Τα κριτήρια αξιολόγησης θα αφορούν πρωτίστως στην πορεία των μαθητών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε ό, τι αφορά τη φοίτηση, την επίδοση, τις εργασίες, ακόμη και την ατομική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του μαθητή! Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσοστό τήρησης του ωρολογίου προγράμματος και της διδασκόμενης ύλης, αλλά και τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ουσία οι επιδόσεις του μαθητή θα είναι πλήρως αλληλοεξαρτώμενες από τις επιδόσεις του εκάστοτε εκπαιδευτικού. Αυτό που μένει επίσης να καθοριστεί είναι το τι θα γίνει σε ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο 3848/2010, ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός θα παραμένει επί δύο χρόνια ως δόκιμος και μετά θα αξιολογείται βάσει των παραπάνω. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης μπορεί να είναι από μεταφορά σε διοικητική θέση, μέχρι απομάκρυνση ή απόλυση, εάν η κρίση είναι αρνητική.

ΔΟΕ: «Με το όπλο παρά πόδα…»

Στις τάξεις των εκπαιδευτικών η είδηση της υποχρεωτικής αξιολόγησης έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». «Ας λύσει πρώτα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και όλες τις σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία και μετά βλέπουμε για την αξιολόγηση», μας είπε αρχικά ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Χαράλαμπος Κόκκινος. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κόκκινος κατέστησε σαφές πως «η ΔΟΕ είναι υπέρ της αξιολόγησης με τις απαραίτητες προδιαγραφές διαφάνειας και αξιοκρατίας. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες, που υπάρχουν στις κατά τόπους σχολικές μονάδες, σε ό, τι έχει να κάνει με τη γεωγραφική περιοχή, τον αριθμό μαθητών και κυρίως τις κοινωνικές ομάδες και μειονότητες».

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ ξεκαθάρισε στην συνέχεια πως «δε θα δεχτούμε απόλυση των συναδέλφων μέσω της αξιολόγησης. Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών κάνει σωστά τη δουλειά της. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε με το «όπλο παρά πόδα» και αναμένουμε να ξεκαθαριστεί πλήρως το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ισχύσει η αξιολόγηση, ενώ κατόπιν θα κινηθούμε αναλόγως».

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές

Η πλειοψηφία των μαθητών πάντως φαίνεται να βλέπει με «καλό μάτι» την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών τους. «Θετική η αξιολόγηση, αρκεί να έχουμε λόγο εμείς οι μαθητές σε αυτή και

Keywords
Τυχαία Θέματα