Μεγάλο ενδιαφέρον για την ενοικίαση των αγροτεμαχίων

Η τάση επιστροφής στην επαρχία και ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα φαίνεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για ενοικίαση των αγροτεμαχίων μέσω του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έχουν αναρτηθεί προς ενοικίαση 2.176 τεμάχια στη σχετική ιστοσελίδα και έχουν υποβληθεί 3.596 αιτήσεις από ενδιαφερομένους. Οι 1.200 από όσους κατέθεσαν αίτηση είναι άνεργοι, οι 1.123 είναι νέοι έως 35 ετών και 585 από αυτούς έχουν δίπλωμα

γεωτεχνικού.

 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αξιοποίησης των αδιάθετων δημόσιων αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα (στη Βόρεια Ελλάδα οι περισσότερες εκτάσεις).

 

Αρχικά εξετάζεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται –αν, για παράδειγμα, έχουν καταπατηθεί– και ξεκαθαρίζεται το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και στη συνέχεια δίδονται προς ενοικίαση σε ενδιαφερόμενους αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα. Τα αγροτεμάχια που μπορούν να ενοικιάσουν οι ιδιώτες πρέπει να είναι έως 100 στρέμματα, αλλά ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί μπορούν να ενοικιάσουν «χωράφια» έως και 300 στρεμμάτων. Κάθε Πέμπτη αναρτώνται στη σχετική ιστοσελίδα (http://it.opekepe. gr/rentparcels/) τα διαθέσιμα αγροτεμάχια, ενώ οι αιτήσεις αξιολογούνται με βάση τη συμπλήρωση μορίων (άνεργοι, νέοι αγρότες κ.λπ.). Εως σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 700 στρέμματα στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης σε περίπου 35 δικαιούχους.

 

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των εν δυνάμει διαθέσιμων στρεμμάτων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στρέμματα, τα οποία όμως μπορεί στην πράξη να μην είναι διαθέσιμα, καθώς συχνά δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή.

 

Πάντως, εκτός από τις εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μεγάλες εκτάσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν παραγωγικά, μένουν ανεκμετάλλευτες, καθώς ανήκουν σε ετεροεπαγγελματίες και ανθρώπους που κατοικούν στα αστικά κέντρα. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανεβάζουν το σύνολο αυτών των εκτάσεων στα 2–5 εκατομμύρια στρέμματα.

 

Οπως επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης, είναι σημαντικό να δοθεί λύση όσον αφορά στην αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ετεροεπαγγελματίες αγροτικής γης ώστε να την ενοικιάσουν σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγορεύεται η αγροτική γη ακόμα και να μεταβιβάζεται σε άτομα που δεν είναι αγρότες, καθώς η γη υψηλής παραγωγικότητας θεωρείται πολύτιμος φυσικός πόρος.

 

Σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα (μέτρο 112) για την εγκατάσταση των νέων αγροτών, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγάλο,megalo
  • Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές