Shepherd's Pie, από τον σεφ G(ordon?)gr

Ο .....πειρασμός ήταν μεγάλος. Όταν είδα την παραδοσιακή συνταγή, με το αρνίσιο κρέας, να έχει στείλει στο σεφ Gordon Ramsey στο Πάνθεον των Μεγάλων της μαγειρικής (υπάρχει και στο site, εδώ, ζήλεψα τη δόξα του και θέλησα να μείνω και εγώ γνωστός για ένα παρόμοιο κατόρθωμα.. Τι διάολο..... δεν θα ‘ναι και πολύ δύσκολο να παραμυθιάσω τον κόσμο πως είμαι σεφ (το γράφει, άλλωστε, κάτω από το avatar

μου). Και “G” έχω στο όνομά μου, εύκολα θα το πουλήσω σαν το αρχικό του “Gordon”. Του Gordon της Ελλάδας. Ένας “G(ordon).gr” !!! Ένας Ggr... Απίθανο !!! Ξεκινάμε !!! Το μόνο που με ανησυχεί, είναι μη μου κολλήσει κανείς και τη ρετσινιά του “Σκωτσέζου”, σαν και εκείνον.....

Η shepherd's pie, η “πίτα του βοσκού”, δηλαδή, είναι ένα τυπικό βρετανικό πιάτο. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με μικρά κομματάκια α ρ ν ί σ ι ο υ κρέατος (εξ’ ου και το όνομά της) που της δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το όνομα το “φοράει” από τα τέλη του 19ου αιώνα (γύρω στο 1870), παλιότερα ήταν γνωστή με το όνομα “cottage pie” (ή, “η πίτα της αγροικίας”), ένα πιάτο από λιωμένες πατάτες και κρέας. Ε, η “πίτα του βοσκού” δεν είναι παρά μία τέτοια παρασκευή, όπου το κρέας παραδοσιακά είναι αρνίσιο. (***)Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αναπτυχθεί πολλές π α ρ α λ λ α γ έ ς της shepherd's pie, που στη πραγματικότητα δεν είναι άλλο από ......επιστροφή στην παλαιότερη “cottage pie”. Στη θέση του αρνίσιου κρέατος που είχε στη διάθεσή του στα βοσκοτόπια ο βοσκός, χρησιμοποιείται κρέας και από άλλα ζώα (που, βέβαια, μία φάρμα, μία αγροικία, έχει στη διάθεσή της σε μεγαλύτερη ποικιλία). Και τα μικρά κομματάκια του κρέατος(συχνά μαζί με τα κοκκαλάκια του), έχουν πλέον αντικατασταθεί από κιμά. Γιατί όχι ; Αρκεί το κρέας να είναι καλά αρωματισμένο με τα διάφορα αρωματικά που του δίνουν εκείνη τη ξεχωριστή γεύση.

Μία λεπτή, ελαφρά χρυσαφένια, κρούστα πατάτας τυλίγει γύρω-γύρω κρέας και αρωματικά, σαν να είναι κλεισμένα μέσα σε κασετίνα.

Άλλοτε ψήνεται σε ένα ενιαίο ταψί και σερβίρεται, αφού πρώτα κοπεί σε μερίδες, άλλοτε πάλι σε ατομικά φορμάκια, μεγέθους δικής μας τυρόπιτας (αλλά και μικρότερα, τύπου maffin).

Όπως είπαμε, υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής, σε όλο τον αγγλοσαξονικό κόσμο (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερική, Καναδά), μερικές από τις οποίες, μάλιστα, είναι πραγματικά περίεργες. Υπάρχει μέχρι και η χορτοφαγική εκδοχή της, απ’ όπου απουσιάζει εντελώς το κρέας, και το καρότο και το κρεμμύδι “κάνουν παρέα” με φακές, φασόλια, αρακά, σόγια ή καλαμπόκι). Αυτή η παραλλαγή έχει το όνομα “s h e p h e r d e s s . pie” (ή, “η πίτα της γυναίκες του βοσκού”).

Η πιο περίεργη, πάντως, παραλλαγή (τουλάχιστον όπως τη βλέπω εγώ) είναι και αυτή αγγλική και στη θέση του κρέατος έχει ψάρι. Η “shepherd's pie με ψάρι”, αν και πολλοί την αποκαλούν “fisherman's pie” (ή “η πίτα του ψαρά”). Ε, αυτή θα δούμε στη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα