Δυναμικό το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Κοινωνία

Δυναμικό το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Μέγα πλήθος διαδήλωσε στο κέντρο της πρωτεύουσας με το σύνθημα: «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» 5:53 Η συναυλία συνεχίζεται... Από dromografos Από thesspirit Αποχαιρετώντας ένα παιδί 27 ετών, που δολοφονήθηκε στην Αθήνα του 2013, λόγω καταγωγής του, σήμερα πριν από την πορεία. Από NikoAgo 5:26 Φωτογραφία από τη σημερινή αντιρατσιστική πορεία στο Βερολίνο. Από CheetahXD 5:20 Βίντεο από τις σημερινές αντιφασιστικές εκδηλώσεις. (awake25m)

Η εκπρόσωπος των Αφρικανών Γυναικών
στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

5:17 Αλληλεγγύη στη σημερινή αντιρατσιστική πορεία: Αφίσα στο Ripollet της Καταλωνίας. Από MaiMes_info 5:10 Η συναυλία έχει αρχίσει! 4:59 Είναι όλοι εδώ... Από #19jgr 4:55 Μια αντιφασιστική θάλασσα η πλατεία... Από dromografos 4:35 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου μετανάστη. 4:30 Το Σύνταγμα σε αντιφασιστικό παλμό 4:18 Το πανό στην πλατεία Συντάγματος Από thesspirit 4:15 ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ περιμετρικά στο Σύνταγμα. 4:10 "Άνθρωποι μαζί, έξω οι ναζί" το σύνθημα που ακούγεται στο Σύνταγμα. 4:04 Τα ΜΑΤ ακολουθούν... Από CaptainSands 4:03 Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα... Από Stathisgr 4:01 Έντονη η παρουσία μεταναστών στην πορεία... Από dromografos 3:55 Ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά... Από thesspirit 3:53 Και το Κίνημα Δεν πληρώνω στην πορεία. Από RegularGrrrl 3:50 Το μήνυμα είναι σαφές! Από ypopto_mousi 3:41 Οι διαδηλωτές κινούνται στη Σταδίου. Από Balkanizator Από rightnow.io 3:38 Διαδήλωση ενάντια στο φασισμό έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Από verowildground Από rightnow.io 3:33 Πραγματικά το κέντρο της Αθήνας σήμερα δίνει ένα μήνυμα: Αθήνα, πόλη αντιφασιστική. Από skoufokokinitsa 3:31 Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο απαθανατίζουν την αντιφασιστική πορεία. 3:27 Με παλμό και συνθήματα πορεύονται προς το Σύνταγμα. Από dromografos Από ailatank 3:23 Το ΚΕΕΡΦΑ στη συγκέντρωση... Από annitagrn 3:18 Το μήνυμα θα φτάσει παντού... Από ypopto_mousi 3:15 Αρχίζει η πορεία προς το Σύνταγμα Από Balkanizator 3:14 Πριν τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα είχαν συγκεντρωθεί στην Κοτζιά έκαναν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα. Από http://twitter.yfrog.com/nvvyyihj 3:04 Φωτογραφία από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών 2:30 Οι πρώτες εικόνες από την Ομόνοια. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία. Έντονη η παρουσία της πακιστανικής κοινότητας. Από dromografos *********** Η δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν δεν είναι ούτε "τυχαία" ούτε "συμπτωματική". είναι μία από τις εκατοντάδες επιθέσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.

Έτσι η αναγκαιότητα για "πόλη αντιφασιστική" παίρνει νέες διαστάσεις. Το επίσημο κράτος σιωπά, ή για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εφευρίσκει θεωρίες δύο άκρων. Εξισώνει την αντίδραση με τις δολοφονίες. Γυρίζει το κεφάλι συνειδητά από την άλλη.

Όμως υπάρχει κι αυτή η πλευρά του κόσμου που αρνείται να σιωπήσει. Η δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν έρχεται να συναντήσει την αντιφασιστική διαδήλωση της 19ης Ιανουαρίου, βάζοντας επιτακτικά το θέμα της ζωής και του θανάτου, της αξιοπρέπειας, ακόμα και της ίδια της δημοκρατίας.

"Αθήνα, πόλη αντιφασιστική", λοιπόν. Από τις 14.00 στην Ομόνοια ξεκινάει η πορεία και θα ακολουθήσει συναυλία. Ταυτόχρονα, 13 πόλεις στον κόσμο θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις. Ενδεικτικά, το κάλεσμα αλληλεγγύης από την Ιρλανδία αναφέρει: Καλούμε σε αλληλεγγύη στη διαμαρτυρία στην Ελλάδα με συγκεντρώσεις στις ελληνικές Πρεσβείες ανά τον κόσμο, ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή".

Οργανώσεις, σωματεία,συλλογικότητες και κόμματα συμμετέχουν στις αυριανές δράσεις. Μεταξύ τους η ΚΕΔΕ, η Ανοιχτή Πόλη και ο ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ, που χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Η αποτρόπαια δολοφονία του άτυχου μετανάστη στα Πετράλωνα από ακροδεξιούς εγκληματίες αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του αντιφαστιστικού αγώνα των εργαζομένων και όλων των πολιτών.

Ακολουθούν βίντεο καλλιτεχνών που καλούν στις αυριανές δράσεις:

left.gr

Χιλιάδες κόσμου παίρνουν μέρος, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, με σύνθημα «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» και αφορμή το τελευταίο περιστατικό ρατσιστικής βίας, την άγρια δολοφονία του νεαρού Πακιστανού μετανάστη με μαχαίρι στα Πετράλωνα.

Η πορεία έχει φτάσει στο Σύνταγμα όπου άρχισε συναυλία. Κλειστοί παραμένουν οι γύρω δρόμοι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 4.000 άτομα μετά τις δύο, οπότε και άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος.

Πριν από την συγκέντρωση στην Ομόνοια, μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Αθήνα κουβάλησαν στην πλατεία Κοτζιά το φέρετρο με τη σορό του θύματος και προσευχήθηκαν.

Στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις, συνδικάτα, νεολαίες κομμάτων και πολιτικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητών και μαθητών, κοινότητες μεταναστών, σύλλογοι φιλάθλων ομάδων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δήμοι, η ΑΔΕΔΥ και η ΚΕΔΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η διεθνής διάσταση της κίνησης, καθώς το Σάββατο έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Κεντρικά συνθήματα της εκδήλωσεις είναι: «Έξω οι νεοναζί», «όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».

Η κινητοποίηση υποστηρίζεται από την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», κοινότητες μεταναστών, τα Δημοτικά Συμβούλια της Αθήνας, του Ελληνικού-Αργυρούπολης, του Γαλατσίου, της Ν.Ιωνίας, του Ν.Ηρακλείου, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης, του Ταύρου-Μοσχάτου, του Ρεθύμνου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Στη συναυλία συμμετέχουν μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως: Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, MC Γίνκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou. Παράλληλα θα λάβει μέρος και ο Βασίλης Κουκαλάνι με το θέατρο Μια Γιορτή στου Νουριάν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Tags: αντιρατσιστικό συλλαλητήριοΑθήνα
Keywords
Τυχαία Θέματα