Η απόφαση επιβραβεύει τον ακραίο συντεχνιασμό

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών κατά του υπουργού Παιδείας

Toυ Αποστολου Λακασα

Εντονες αναταράξεις στην κυβέρνηση και ηχηρές αντιδράσεις προκάλεσε το «πάγωμα» στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ που επιχείρησε ο υπ. Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης. Και αυτό διότι η απόφασή του μετέδωσε μήνυμα ότι, για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση επιβραδύνει, ή και ανακόπτει, αντί να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την εφαρμογή νόμου, που ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία

από τη Βουλή. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί πανεπιστημιακοί οι οποίοι στήριξαν τον νόμο δηλώνουν απογοήτευση και θυμό, ενώ η τέως υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «υγιείς δυνάμεις που θα αντισταθούν στα συμφέροντα των συντεχιών».

Ειδικότερα, ο κ. Μπαμπινιώτης, σε σύμπνοια με διοικήσεις ΑΕΙ, ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτηθούν φέτος κανονικά. έστω κι αν δεν έχουν εκλέξει νέες διοικήσεις (δηλαδή, τα Συμβούλια Ιδρύματος - Σ. Ι). Ωστόσο, η εκλογή διοικήσεων αποτελεί βασική διάταξη του νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ με αποτέλεσμα η κίνηση Μπαμπινιώτη να πλήττει τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση απέδωσε την απόφαση στα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ λόγω του «κουρέματος» των καταθέσεών τους, που ήταν σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η άποψη ότι η μεταρρύθμιση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ενισχύεται από το ότι ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγγειλε τη σύσταση επιτροπής που θα προτείνει έως τις 15 Μαΐου «τρόπους για την πλήρη εφαρμογή του νόμου και ιδιαίτερα την εκλογή Συμβουλίων». Αραγε, πώς εξασφαλίζεται ότι θα συμβεί μόνο αυτό, όταν στην επιτροπή θα μετέχουν κυρίως πρυτάνεις, που συγκαταλέγονται μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» κατά του νόμου; Από την πλευρά του το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ανέφερε ότι «η επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις με τις δυσλειτουργίες του νόμου για ορισμένες εκ των οποίων σύσσωμα τα πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο ΣτΕ».

Ομως καθώς ο νόμος εφαρμόζεται πλήρως σε εφτά ΤΕΙ, που έχουν εκλέξει Σ. Ι., καταδεικνύεται ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι οι δυσλειτουργίες του, αλλά η άρνηση εφαρμογής του από μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών, οι οποίοι με βίαιο τρόπο δεν άφησαν να γίνουν εκλογές για Σ. Ι. Στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι πρυτάνεις που δεν επιθυμούν να παραδώσουν τον θώκο τους.

«Απογοήτευση και θυμό προκαλεί η υποχώρηση του υπ. Παιδείας απέναντι στη συντεχνία των πρυτάνεων. Η απόφαση Μπαμπινιώτη: α) εξευτελίζει το πολιτικό σύστημα που ψήφισε με πρωτοφανή πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση, β) αναβάλλει, αν δεν ακυρώνει, την τελευταία ευκαιρία των ΑΕΙ για να διασωθούν από την αναξιοπιστία που τα μαστίζει και γ) τιμωρεί όσους πίστεψαν και μόχθησαν γα τη μεταρρύθμιση, με σημαντικό προσωπικό κόστος, αφού επί μήνες λοιδορήθηκαν από τις γνωστές μειοψηφίες. Αντίθετα, επιβραβεύει τον ακραίο συντεχνιασμό», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός του Παν. Αθηνών.

«Ο υπουργός χρησιμοποίησε τον όρο \"οι απ’ έξω”, θέλοντας να προσδιορίσει έτσι τα μ

Keywords
Τυχαία Θέματα