Ένα «ανέλπιστο» αποτέλεσμα για την Ελλάδα‏

11:20 21/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Η φράση «φτάσαμε σε ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα» του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, συμπυκνώνει όλο το νόημα της εξαιρετικά θετικής απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε διαγραφή 107 δισ ευρώ του εξωτερικού μας χρέους, καθώς οι τραπεζίτες δέχθηκαν να αυξηθούν περαιτέρω οι απώλειές τους από το το 50% στο 53,5% (αυτό στην πράξη σημαίνει απώλειες πάνω από 70%).

«Κουρεύτηκαν», ακόμη,

τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ύψους 45 δισ), καθώς και εκείνα που έχουν στις κεντρικές τράπεζές τους χώρες της Ευρωζώνης (ύψους 13 δισ). Πράγμα που σημαίνει ότι υποχώρησαν Μέρκελ και Ντράγκι. Με δεδομένο, τέλος, ότι μειώνεται και το επιτόκιο του δανείου, που μας έχει χορηγηθεί με το πρώτο Μνημόνιο, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 120,5% το 2020.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι με τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί το χρέος υπολογιζόταν ότι θα έφτανε το 129% του ΑΕΠ το 2020. Όλη η διαπραγμάτευση στο Eurogroup είχε στόχο την πτώση αυτού του ποσοστού -δηλαδή, στην εξεύρεση περίπου 26 δισ, τα οποία φαίνεται ότι βρέθηκαν με το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν και οι ιδιώτες και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Για να προχωρήσει η συμφωνία, η Ελλάδα δέχθηκε να να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την τρόικα (στην ουσία να εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός του ΔΝΤ) και να δημιουργηθεί δεσμευμένος λογαριασμό, στον οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα του νέου δανείου ύψους 130 δισ.

Ο λογαριασμός αυτός θα υπάρχει μέχρις ότου μπει διάταξη στο Σύνταγμα -κατά το ισπανικό πρότυπο- η οποία θα προβλέπει ότι η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα