Γιατί έπιασε ξαφνικά ο «πόνος» τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Γιούνκερ;

19:31 27/3/2012 - Πηγή: Aixmi

Χθες ήταν η Άνγκελα Μέρκελ που χαρακτήριζε καταστροφικό για την Ευρώπη το σενάριο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ. Σήμερα ακολούθησαν ο Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Γιούνκερ. Χρησιμοποίησαν και οι δυο τη ίδια λέξη: «καταστροφή».

Τι συνέβη ξαφνικά;

Δεν ήταν οι ίδιοι που απειλούσαν την Ελλάδα με αποπομπή από την Ευρωζώνη

αν δεν αποδεχθεί 100% τους όρους του νέου Μνημονίου;

Μήπως, τελικά, είχαν δίκιο ο Καρατζαφέρης και ο Τσίπρας που υποστήριζαν ότι οι Γερμανοί μπλόφαραν και δεν επρόκειτο να μας διώξουν απ’ το ευρώ;

Χωρίς αμφιβολία, αν κανείς πάρει τοις μετρητοίς τα λόγια τους, μπορεί να οδηγηθεί σ’ αυτό το συμπέρασμα. Και, βεβαίως, μπορεί να σκεφτεί ότι αν παίζαμε τα ρέστα μας στο διπλωματικό πόκερ, ίσως κερδίζαμε λιγότερο σφίξιμο του ζωναριού.

Δεν φαίνεται, όμως, να είναι έτσι τα πράγματα. Δεν φαίνεται καν να εννοούν την Ελλαδα. Στην Ισπανία αναφέρονται, διότι εκεί φοβούνται ότι θα στραφούν τώρα οι κερδοσκόποι.

Με την ομοβροντία δηλώσεων, η Μέρκελ, ο Σόμπλε και ο Γιούνκερ προσπαθούν να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας πάνω από την τέταρτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βγει ποτέ απ’ το ευρώ.

Γιατί δεν έκαναν το ίδιο για την Ελλάδα; Πρώτον, γιατί εκπροσωπούμε μόνο το 2% της Ευρωζώνης (ενώ η Ισπανία το 12%) και δεύτερον διότι εμείς επί δυο χρόνια παίρναμε τα λεφτά του πρώτου Μνημονίου και δεν εφαρμόζαμε τίποτα απ’ όσα είχαμε δεσμευτεί -κοινώς τους «δουλεύαμε»!

Keywords
Τυχαία Θέματα