Ανεργία ανάπτυξη και εξελίξεις στην ευρωζώνη στο επίκεντρο της συνάντησης Κουβέλη - Μπαρόζο

15:10 23/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Το ακανθώδες θέμα της ανεργίας, η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να μπει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση επισήμανε στον κ. Μπαρόζο ότι είναι αντίθετος με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020 και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η δήλωση του Φ. Κουβέλη

«Είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θέση μας ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση. Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πολιτική. Η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική περίπτωση τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Τονίσαμε ότι η στοχευόμενη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων. Αυτό αφορά στον αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επισημάναμε ότι η πολιτική της λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις, επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και πολιτική ισχυροποίηση των άκρων. Δηλώσαμε ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίησή της».

Συνάντηση με τον Χάννες Σβόμποντα

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια είχε συνάντηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία με τον Πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάννες Σβόμποντα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη αλλά και για τις συντονισμένες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς για να βγει η Ευρώπη από την ύφεση.

«Η παρουσία σας εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία και πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικής Αριστεράς και κεντροαριστεράς είναι πολύ σημαντική. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε μια ισχυρή κεντροαριστερά στην Ελλάδα που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση» δήλωσε ο Χάννες Σβόμποντα, ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, είπε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιδειχθεί ενδιαφέρον για τις ανάγκες του κόσμου. Επειδή μόνον υπό αυτόν τον όρο μπορούν να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις από τους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης δήλωσε «Πρέπει να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που προχωράει μπροστά για την πολιτική και την οικονομική της ενοποίηση. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κύριο Σβόμποντα, αναφορικά με τα ζητήματα της Ευρώπης η οποία πρέπει να βγει από την ύφεση, να φύγει από τη λιτότητα και να προχωρήσει μπροστά με τους λαούς της Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα