Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σόιμπλε για τις γερμανικές αποζημιώσεις

17:16 11/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τις ελληνικές αξιώσεις καθώς και ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, για να λάβει την απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα
και στο ζήτημα των αποζημιώσεων.Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία». Και κατέληξε: «Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Για το ίδιο θέμα, ο Μανώλης Γλέζος από το ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε ανιστόρητο του οποίου η δήλωση αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄παγκόσμιου πόλεμου.

«Είναι αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε», τόνισε το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς.

Όχι δώρα τύπου Siemens από την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος προσθέτοντας πως η απάντηση στην προκλητική δήλωση Σόιμπλε είναι άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Για το θέμα των αποζημιώσεων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως: «Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνέταξε ένα πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη βάση του υφιστάμενου αρχειακού υλικού. Το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να εκτιμηθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου». Την απάντηση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημειώνοντας, εξάλλου, ότι το περιεχόμενο του πορίσματος είναι απόρρητο, ο κ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε ερωτήσεις παρατήρησε ότι, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της «ηθικής και ιστορική διάστασης του ζητήματος», εκφράσθηκε η πολιτική βούληση (όπως προκύπτει από το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκεκριμένη διαδικασία) και τώρα εξετάζεται η νομική διάσταση. «Αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ανέφερε καταληκτικά ο κ.Δελαβέκουρας.

Σχετικές ειδήσεις:
Αβραμόπουλος: Η διεθνής δικαιοσύνη καθορίζει αν έχει λήξει η υπόθεση των πολεμικών αποζημιώσεων

Σόιμπλε: Δεν βλέπω καμιά ελπίδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα