Advantage Hers: Όταν η γυναικεία ενδυνάμωση γίνεται το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε κάθε πρόκληση

17:56 10/12/2020 - Πηγή: iPop

Στη ζωή δίνουμε καθημερινά μικρές ή μεγάλες μάχες. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό που βιώνουμε, ο τρόπος που θα αντιδράσουμε παίζει κομβικό ρόλο στο πώς τελικά θα μας επηρεάσει ή για να το θέσουμε καλύτερα πώς θα το αφήσουμε να μας επηρεάσει. Η Caroline Wozniacki είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γυναίκας- μαχήτριας. Η ιστορία της δίνει έμπνευση σε όλες τις γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους να μην σταματήσουν να μάχονται.

Η εμπειρία της Caroline Wozniacki
που έμαθε να ζει με τη νόσο

Η ιστορία της διάσημης τενίστριας, με την υψηλότερη κατάταξη και νικήτριας Grand Slam Caroline Wozniacki, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα απ’ την καμπάνια Advantage Hers της UCB, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να μαχόμαστε.

Η Caroline Wozniacki το 2018, όταν ήταν 28 ετών, είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας της, και μετά το Wimbledon ένιωσε ξαφνικά ότι υποφέρει από κάποια γρίπη. Αποσύρθηκε από αγώνες, ένιωθε πόνο στις αρθρώσεις και δεν μπορούσε να κάνει ακόμα και βασικά καθημερινά πράγματα, όπως το να σηκωθεί με ευκολία απ’ το κρεβάτι και να κάνει βασικές κινήσεις με τα άκρα της. Το σώμα της την πρόδιδε. Ξαφνικά. Στα 28 της.

Αποφάσισε να επισκεφθεί γιατρούς, να καταλάβει τι ακριβώς της συμβαίνει. Με τη βοήθεια του συζύγου της, βρήκε έναν ρευματολόγο που την διάγνωσε με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ήξερε ότι η ζωή της θα ήταν δύσκολη από εκείνο το σημείο και μετά. Όμως, αποφάσισε αντί να αφήσει τη νόσο να “νικήσει” και να την καταβάλει, να την χρησιμοποιήσει ως “όπλο” για να αλλάξει τη δική της αλλά και τη ζωή πολλών γυναικών στον κόσμο προς το καλύτερο.

Μέσα απ’ την καμπάνια #AdvantageHers της UCB αλλά και μέσα απ’ τα social media της ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, μοιράζεται στιγμές απ’ τη δική της ζωή και βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με άλλες γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, δημιουργώντας μια κοινότητα όπου η γυναικεία ενδυνάμωση και η επιμονή βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Όπως δηλώνει η Caroline, πλέον διαχειρίζεται την πάθησή της όσο καλύτερα μπορεί. Ξέρει ότι θα ζει μ’ αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής της, όμως, έχει δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με τον ρευματολόγο της και ξέρει ότι κάθε επόμενη μέρα μπορεί να είναι φωτεινή.

Μάλιστα, εξακολουθεί να παίζει επαγγελματικό τένις και σε κάθε της βήμα έχει δίπλα της τους αγαπημένους της ανθρώπους. Είναι ευγνώμων για το το γεγονός ότι μέσα απ’ την καμπάνια Advantage Hers της δίνεται η δυνατότητα τόσο να μοιραστεί τη δική της ιστορία, όσο και να δώσει έμπνευση και δύναμη σε άλλες γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Ζώντας με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους

Τι σημαίνει το να ζει μια γυναίκα με μια μακροχρόνια φλεγμονή;

Σε κάθε μακροχρόνια φλεγμονή, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και απομακρύνει επιβλαβή ερεθίσματα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκεί από αρκετούς μήνες έως και χρόνια.

Όταν μιλάμε για μια «χρόνια φλεγμονώδη νόσο» αναφερόμαστε σε παθήσεις που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Αν δεν έχεις βιώσει κάποια απ’ τις παραπάνω νόσους, ίσως δεν γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει να ζεις με αυτές.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (συμπεριλαμβανομένης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και της μη ακτινογραφικής αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας) προκαλεί οίδημα της ιερολαγόνιας άρθρωσης ή της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση και δυσκαμψία, η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί οίδημα, πόνο, κόπωση και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ενώ η ψωρίαση προκαλεί αυξημένες, κόκκινες, φολιδωτές δερματικές βλάβες.

Όλες οι παραπάνω ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, λειτουργική βλάβη ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Αυτές οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σωματική και συναισθηματική πίεση σε όσους ζουν με αυτές.

Ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και οι ανισότητες φύλου

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μιας υψηλής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Όμως, δυστυχώς, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιες μοναδικές προκλήσεις και ανισότητες φύλου όταν μιλάμε γι’ αυτες τις παθήσεις.

Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις από τους άνδρες στη λήψη μιας ακριβούς διάγνωσης για ορισμένες από τις παθήσεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εκβάσεις της νόσου τους.

Παράλληλα, οι διάφορες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο, κόπωση, απώλεια λειτουργικότητας και άγχος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες με τις ίδιες παθήσεις.

Η ενημέρωση είναι εξίσου σημαντική με την διάγνωση. Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι γυναίκες που ζουν με αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους μπορεί να έχουν κενά στις γνώσεις τους και να αντιμετωπίζουν μη διαχειριζόμενα ζητήματα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, και μπορεί να μην αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις σωστές ερωτήσεις στον γιατρό τους.

Η καμπάνια Advantage Hers είναι εδώ για να αλλάξει αυτά τα δεδομένα, να ευαισθητοποιήσει και να ενδυναμώσει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Στόχος της καμπάνιας της UCB είναι να ενημερώσει για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες εκατομμυρίων γυναικών που ζουν με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, σ’ ολόκληρο τον κόσμο και να παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη για να τις ενδυναμώσει ώστε να αναλάβουν πιο ενεργούς ρόλους στη φροντίδα τους.

«Γνωρίζω από εμπειρία τις δυσκολίες της καθημερινότητας με μια χρόνια ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καθώς και τις καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν σε μια έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Γι’ αυτό είμαι τόσο παθιασμένη με τη συμμετοχή μου στην καμπάνια Advantage Hers», λέει χαρακτηριστικά η Caroline Wozniacki και μας καλεί να γίνουμε μέρος αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας.

Γιατί σε αφορά και σένα η καμπάνια Advantage Hers;

Εάν δεν βιώνεις εσύ ή κάποιος κοντινός σου άνθρωπος κάποια απ’ τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, ίσως σου ακούγεται μια μακρινή κατάσταση. Όμως, τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση, επηρεάζουν περισσότερα από 180 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που επηρεάζονται είναι γυναίκες!

«Μέσω αυτής της νέας καμπάνιας ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, θέλω να έρθω σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσω στην έμπνευση, στην ενθάρρυνση και στην παροχή σε άλλες γυναίκες σαν κι εμένα όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης και πληροφοριών», λέει η Caroline Wozniacki και μας προτρέπει να μην αφήσουμε την πάθησή μας να εμποδίσει τα όνειρά μας.

Συλλογικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε η μία την άλλη κερδίζοντας πλεονέκτημα έναντι των νόσημάτων μας, με μικρές νίκες την κάθε φορά

«Διαγνώστηκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και τώρα;»

Πολλές γυναίκες βιώνουν μια έντονη ψυχολογική πίεση όταν ο γιατρός τους τις ενημερώνει για τη νόσο. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για το μέλλον τους και τη ζωή τους από εδώ και πέρα γίνονται πρωταγωνιστές στο μυαλό τους.

Όμως, όλες οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ξεκινώντας απ’ την έγκαιρη διάγνωση και την ενημέρωση.

Όταν επισκεφτείς τον γιατρό…

Μίλα ανοιχτά για τα συμπτώματά σουΚατάγραψε τις αλλαγές στη διάθεσή σουΚράτα σημειώσεις για όσα σου λέειΜην διστάσεις να ζητήσεις περαιτέρω εξηγήσεις. Μην φύγεις εάν δεν σου έχουν λυθεί όλες οι απορίες!

Όταν έρθει η στιγμή της επιλογής της θεραπείας…

Εξέτασε τις επιλογές αμέσως μετά τη διάγνωση. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσουΤήρησε την θεραπεία Δημιούργησε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο διαχείρισης της νόσουΝα είσαι ειλικρινής και ανοιχτή με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη!

Η ομάδα φροντίδας σου δεν είναι μόνο οι γιατροί σου, αλλά και το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, όπως επίσης και η κοινότητα της ασθένειάς σου.Επικοινώνησε και γίνει μέρος της καμπάνιας Advantage Hers ακολουθώντας το ταξίδι της
Caroline στα κοινωνικά της κανάλια και μοιράσου την ιστορία σου χρησιμοποιώντας το hashtag #AdvantageHers..Ένας οδηγός για καλύτερη ποιότητα ζωής απ’ την Caroline Wozniacki

Η CarolineWozniacki μέσα απ’ την εμπειρία της με τη νόσο έχει σίγουρα μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακούσουν όλες οι γυναίκες με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους κι όχι μόνο!

Ανοιχτή επικοινωνία με τον γιατρό σου, σε κάθε στάδιο της διάγνωσης και της θεραπείας.Βάλε πάνω απ’ όλα τον ΕΑΥΤΟ σου! Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την πάθησή σου και απόκτησε το πλεονέκτημα όσον αφορά το σώμα σου. Κάνε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.Κράτησε θετικούς ανθρώπους γύρω σου και άσε στην άκρη όσους σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα το σώμα σου.Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κι άλλες χρόνιες νόσοι, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άλλες σοβαρές παθήσεις. Φρόντισε τη διατροφή σου και συμπεριέλαβε τροφές με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.Μην ξεχνάς την φυσική σου κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης της γυμναστικής, το να φροντίσεις να ακολουθείς έναν δραστήριο τρόπο ζωής μπορεί να είναι σωτήριο!Να έχεις υπομονή με όσους δεν καταλαβαίνουν τι περνάς. Αυτό που ζεις είναι πολύ σημαντικό, όμως, υπάρχουν άνθρωποι στον περίγυρό σου που δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Πρέπει να οπλιστείς με υπομονή για να μπορέσεις να διαχειριστείς αυτές τις αντιδράσεις.Και μια έξτρα συμβουλή: Μην αφήσεις το κοινωνικό στίγμα να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά σου!

Η “διαφορετικότητα” με οποιαδήποτε έννοια δυστυχώς έρχεται μαζί με ένα κοινωνικό στίγμα. Αυτό συμβαίνει και με τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

Το κοινωνικό στίγμα, σε οποιαδήποτε περίπτωση και κατάσταση, επιβαρύνει όχι μόνο την ψυχολογία του ατόμου, αλλά και την συμπτωματολογία του, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι επιδεινώνει την πορεία αποκατάστασής του. Φυσικά, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και όταν μιλάμε για το κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Το ότι βιώνεις μια νόσο, δεν σημαίνει ότι είσαι αποκλεισμένη απ’ το κοινωνικό σύνολο. Μην ξεχνάς ότι η Caroline Wozniacki στα 28 της διαγνώστηκε με μια νόσο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά της. Όμως, δεν άφησε κανέναν και τίποτα να την επηρεάσει. Συνέχισε να προσπαθεί για τους στόχους της, δημιούργησε έναν υγιή κοινωνικό και οικογενειακό- φιλικό περίγυρο και πλέον κάθε μέρα είναι όλο και πιο δυνατή.

Μέσα απ’ την Advantage Hers αλλά και την ιστορία της Caroline μπορείς να βρεις τη δύναμη που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις να προσπαθείς για το καλύτερο κάθε μέρα που περνάει.

Δεν είσαι μόνη σου! Μοιράσου την ιστορία σου και γίνε μέρος του #AdvantageHers!

Ακολούθησε το ταξίδι της Caroline στα κοινωνικά της κανάλια (Instagram: @carowozniacki Twitter: @CaroWozniacki Facebook: Caroline Wozniacki), χρησιμοποιώντας το #AdvantageHers. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες και πόρους για τη ζωή με αυτές τις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους εδώ. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Advantage Hers: Όταν η γυναικεία ενδυνάμωση γίνεται το ισχυρότερο όπλο απέναντι σε κάθε πρόκληση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
γινεται, ρευματοειδής αρθρίτιδα, wozniacki, slam, wimbledon, media, σημαίνει, συμμετοχή, υγιή, instagram, twitter, facebook, ipop, google, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.google.gr, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εξτρα, η ζωη, ipop, βημα, γυναικα, διατροφη, ονειρα, πιεση, φλεγμονη, φυσικη, ψυχολογια, ψωριαση, αγχος, αγωνες, αρθριτιδα, αρθρο, ανθρωπος, αξονικη, απωλεια, ασθενειες, βιταμινες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γινε, γιατροι, γριπη, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωσει, εγινε, ειλικρινης, εμπνευση, ενημερωση, ενθαρρυνση, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνες, ερχεται, ετων, ζωη, ζωης, υγιή, υπομονη, θυμασαι, οιδημα, κοπωση, ληψη, μηνες, μπορεις, μυαλο, μονα, ομαδα, οδηγος, περιβαλλον, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρολο, σιγουρα, συμμετοχή, σωμα, στιγμα, συμπτωματα, φυσικα, ερωτησεις, γνωσεις, κομματι, κρεβατι, media, πληροφοριες, σημαίνει, slam, ταξιδι, θελω να, θεματα, wozniacki, wimbledon, ξεχνας
Τυχαία Θέματα