Αυτές είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μας βασανίζουν αυτή την περίοδο – Πώς μπορείς να προστατευτείς;

17:46 10/1/2023 - Πηγή: iPop

Οι τελευταίες εβδομάδες είναι δύσκολες. Δεν υπάρχει γνωστός μου ο οποίος δε βήχει, δε φτερνίζεται ή δεν είναι άρρωστος τέλος πάντων, και μέσα σε αυτή τη λίστα, που δεν έχει τελειωμό, βάζω κι εμένα μέσα. Οι λοιμώξεις πάνε κι έρχονται και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος, καθώς, όπως είναι φυσικό μετά από τόσα χρόνια, τα αντισώματά μας να είναι ανύπαρκτα και οι ελλείψεις φαρμάκων δε βοηθάνε και πολύ. Ποιες είναι, όμως, οι λοιμώξεις που μας βασανίζουν και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας;

Τι είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού;

Μια λοίμωξη της αναπνευστικής οδού

επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, το μέρος του σώματός σου, δηλαδή, που είναι υπεύθυνο για την αναπνοή. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους πνεύμονες ή τους αεραγωγούς σου. Υπάρχουν δύο τύποι λοιμώξεων του αναπνευστικού:

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.Τι είναι η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού;

Αυτές οι λοιμώξεις επηρεάζουν τα ιγμόρεια και τον λαιμό σου. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού περιλαμβάνουν:

Κοινό κρυολόγημα.Επιγλωττίτιδα.Λαρυγγίτιδα.Φαρυγγίτιδα (πονόλαιμος).Παραρρινοκολπίτιδα.

Έχεις αναρωτηθεί αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις; Αυτό σημαίνει το κάθε χρώμα των ρινικών εκκρίσεων

Τι είναι η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού;

Μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού επηρεάζει τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Γενικά, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού διαρκούν περισσότερο και είναι πιο σοβαρές. Αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

Βρογχίτιδα, μια λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλεί βήχα και πυρετό.Βρογχιολίτιδα, μια λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά.Πνευμονία.Λοίμωξη στο στήθος.Τι προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;

Η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού προκαλείται όταν ένας ιός (ή βακτήρια) εισέρχεται στο αναπνευστικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να αγγίξεις μια μολυσμένη επιφάνεια ή να κάνεις χειραψία με ένα άτομο που είναι άρρωστο. Στη συνέχεια μπορεί εσύ να αγγίξεις το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σου. Τα μικρόβια από τα χέρια σου εισέρχονται και μολύνουν το σώμα σου.

PexelsΠοιος κινδυνεύει από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;

Αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνές και ο καθένας μπορεί να κολλήσει μία. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν λοιμώξεις. Τα παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς είναι συχνά με άλλα παιδιά που μπορεί να φέρουν ιό. Τα παιδιά μπορεί επίσης να πλένουν τα χέρια τους λιγότερο συχνά από τους ενήλικες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να βάλουν τα δάχτυλά τους στα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, επιτρέποντας στα μικρόβια να εξαπλωθούν εύκολα.

Τα άτομα που έχουν καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω άλλης ασθένειας) μπορεί να πάθουν πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα;

Είναι μεταδοτικές οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;

Ναι, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι μεταδοτικές. Περνούν από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή επαφής χέρι με χέρι. Τα άτομα που έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλους μέσω:

Φτερνίσματος ή βήχα χωρίς να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους. Το γεγονός αυτό αφήνει τα μικρόβια ελεύθερα στην ατμόσφαιρα και οι υπόλοιποι άνθρωποι μπορούν να αναπνεύσουν αυτά τα γεμάτα μικρόβια σταγονίδια.Φτερνίσματος ή βήχα πάνω στο χέρι και στη συνέχεια να αγγίξουν το χέρι κάποιου άλλου.Ποια είναι τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού;

Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα, όπως:

Βήχας.Πυρετός.Βραχνή φωνή.Κούραση και έλλειψη ενέργειας.Κόκκινα μάτια.Καταρροή.Πονόλαιμος.Πρησμένοι λεμφαδένες (πρήξιμο στα πλάγια του λαιμού σου).Πόσο διαρκούν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συνήθως διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους. Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα. Φρόντισε να πίνεις πολλά υγρά για να παραμένεις ενυδατωμένη.

Εάν τα συμπτώματά σου διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

PexelsΠοιες είναι οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά;

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι συχνές στα παιδιά. Συμβαίνουν συχνότερα όταν τα παιδιά είναι στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Τα αδέρφια μπορούν επίσης να μολύνουν το ένα το άλλο.

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να έχουν έως και έξι λοιμώξεις του αναπνευστικού το χρόνο. Και μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Τις περισσότερες φορές, οι θεραπείες στο σπίτι είναι αρκετές για να βοηθήσουν το παιδί σου να αισθανθεί καλύτερα μέχρι να περάσει ο ιός.

Αλλά εάν έχεις ανησυχίες για το οτιδήποτε, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Ορισμένες λοιμώξεις απαιτούν αντιβιοτικά, οπότε αν το παιδί σου έχει ανησυχητικά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινώνησε άμεσα.

Οι κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταξύ των παιδιών περιλαμβάνουν:

Βρογχιολίτιδα, μια λοίμωξη που προκαλεί έντονο βήχα.Κοινό κρυολόγημα , που συνήθως περιλαμβάνει καταρροή, βήχα και αίσθημα εξάντλησης.Μολύνσεις αυτιών, όταν βακτήρια μολύνουν το μέσο αυτί, προκαλώντας πόνο.Παραρρινοκολπίτιδα, όταν ιοί ή βακτήρια μολύνουν και φλεγμονώνουν τα ιγμόρεια, προκαλώντας πόνο.Πονόλαιμος, ο οποίος μπορεί να είναι ιικός ή βακτηριακός (στρεπτόκοκκος λαιμός).

Αυτό το viral TikTok hack θα σε απαλλάξει από την βουλωμένη μύτη μια για πάντα – Το μυστικό για να ανακουφιστείς μέσα σε 15 δευτερόλεπτα

Πώς μπορώ να προλάβω τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;

Είναι σημαντικό να παραμείνεις εσύ και η οικογένειά σου υγιείς και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να είσαι προσεκτική! Λάβε τα μέτρα σου, λοιπόν, ώστε να προλάβεις τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η καλή υγιεινή είναι το παν:

Να πλένεις συχνά τα χέρια σου, ειδικά πριν φας ή όταν προετοιμάζεις το φαγητό.Όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις είναι σημαντικό να το κάνεις σε χαρτομάντηλο κι έπειτα να πλένεις πάλι τα χέρια σου.

Υγιεινός τρόπος ζωής:

Απόφυγε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.Να πίνεις πολλά υγρά.Να κοιμάσαι αρκετά.Να μην καπνίζεις.

Ελπίζω να ξεκαθάρισες τις διαφορές στη λοίμωξη του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και να μπορέσεις να ξεχωρίσεις πότε πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Και μην ξεχνάς, wash your hands and stay safe γιατί ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτές είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μας βασανίζουν αυτή την περίοδο – Πώς μπορείς να προστατευτείς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτές, – Πώς,aftes, – pos