Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με βιταμίνη D! Τα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν είναι στο ψυγείο σου

08:30 4/11/2020 - Πηγή: iPop

Νιώθεις αδυναμία τακτικά και δεν είναι λόγω κούρασης. Αναρωτιέσαι συνέχεια γιατί συμβαίνει αυτό και δεν βρίσκεις την απάντηση. Μπορεί να μην σου έχει περάσει καν από το μυαλό. Όμως, η έλλειψη σε βιταμίνη D είναι ο κύριος λόγος που σε κάνει να νιώθεις έτσι. Πώς θα ενισχύσεις στο μέγιστο τον οργανισμό σου με αυτή τη βιταμίνη. Σου έχουμε τις λύσεις, αλλά και το λόγο για να μην την αμελήσεις ξανά.

Τι είναι βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου» είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο

δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών με κύριο ρόλο την σωστή ανάπτυξη των οστών μας και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός ή ο τόνος είναι από τα πιο γνωστά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Δεν έχει σημασία, αν θα τα αγοράσεις φρέσκα ή σε κονσέρβα. Αμφότερες οι μορφές είναι ιδανικές με πάρα πολλές θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό σου. Ένταξέ τα στο διατροφικό σου πρόγραμμα!

Μανιτάρια

Unsplash

Είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D. Σου φαίνεται παράξενο, αλλά είναι μια άγνωστη αλήθεια που μόνο οι διατροφολόγοι ξέρουν. Ειδικότερα τα άγρια μανιτάρια, που είναι εκτεθειμένα στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Βγες έξω και μάζεψε μανητάρια. Εκτός από βόλτα στη φύση θα επωφεληθείς και από τις τροφές της. Προσοχή! Πριν επιχειρήσεις να μαζέψει μανητάρια, μάθε ποια είναι τα δηλητηριώδη και ποια όχι.

Αβγά

Από τα προϊόντα που είναι από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό. Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές. Ειδικά ο κρόκος, αν και παρεξηγημένος για τη χοληστερόλη που περιέχει, είναι γεμάτος από βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας

Pexels

Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση. Στα χοιρινά συγκταλέγονται και τα αλλαντικά. Το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα, εκτός από γεύση προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D.

Και για να έχεις ένα επιπλέον κίνητρο για να τρως τα παραπάνω τρόφιμα, μάθε τι προκαλεί η έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό!

Η πιο γνωστή συσχέτισή της βιταμίνης D έχει να κάνει με την καλή υγεία των οστών, καθώς αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και γενικότερα εμπλέκεται σε διάφορα στάδια του μεταβολισμού. Στους ενήλικες, σχετίζεται κυρίως με την οστεοπόρωση. Επιπλέον, τελευταίες έρευνες τονίζουν τη σημασία της στην αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών προβλημάτων κυρίως μέσω της σημαντικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την εμφάνιση διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά και την πρόκληση κατάθλιψης ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Εξίσου σημαντική, ακόμα, είναι η συνδρομή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της μυϊκής δύναμης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με βιταμίνη D! Τα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν είναι στο ψυγείο σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα