Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη. Σε ποιες χώρες εφαρμόζονται;

18:36 19/11/2021 - Πηγή: iPop

Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη, η οποία έγινε και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας και έχει προκαλέσει αναστάτωση, με το ένα lockdown να ακολουθεί το άλλο. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα με στόχο να περιορίσουν την διασπορά της πανδημίας, προκαλώντας συζητήσεις για το αν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν τον ιό.

Tα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα

προκαλώντας ανησυχίες, ενώ οι κυβερνήσεις προχωρούν σε νέα και σκληρότερα μέτρα.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο – Τι ισχύει για την εργασία;

Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη. Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας

Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης του κορονοϊού.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.

«Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει προβληματισμό και στη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες προχώρησαν σε σκληρότερα μέτρα αυτές τις μέρες.

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού- Δεν θα μπαίνουν καθόλου σε κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι

Γερμανία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους και γενικό lockdown για τις περιοχές έξαρσης ανακοίνωσε η Βαυαρία

Στην Γερμανία, σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ. «Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ.

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορονοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των Άλπεων», εξήγησε.

Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας κάνει λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”».

Covid Free GR Wallet: Η νέα εφαρμογή για αποθήκευση τεστ και πιστοποιητικών εμβολιασμού στο κινητό είναι εδώ!

Η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους κατά της Covid-19 λόγω της επιτυχίας του μέτρου του υγειονομικού πάσου που έχει θέσει σε εφαρμογή η γαλλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Εκείνες οι χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο. Συνεπώς, αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Επιστρέφουν τα lockdowns στην Ευρώπη. Σε ποιες χώρες εφαρμόζονται; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα