Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις

14:34 5/10/2022 - Πηγή: iPop

Μετά από σχεδόν τρεις βδομάδες συνεχόμενων διαδηλώσεων είναι πλέον σαφές ότι το ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση. Αυτή την φόρα οι αντίπαλοί του δεν περιορίζονται σε 20χρονους φοιτητές και αντικαθεστωτικά στοιχεία. Αντίθετα, η εξέγερση έχει εισχωρήσει σε κάθε γωνία της κοινωνίας, με τις μαθήτριες στο Ιράν να σηκώνουν πια το λάβαρο της επανάστασης, δίνοντας τον παλμό σε αυτόν τον πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας ξεσηκωμό.

Ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι αποτέλεσε εκείνο το γεγονός που πυροδότησε το κλίμα αγανάκτησης, που πλανάται εδώ και χρόνια πάνω από τον

ιρανικό λαό. Είναι σαφές, ότι πολλοί διαδηλωτές επιζητούν απλώς μια κανονική ζωή. Μπορεί να μην γνωρίζουν από πολιτική, αλλά αυτό που ξέρουν, είναι ότι δεν είναι ελεύθεροι να ζήσουν μια ζωή όπως αυτοί θέλουν.

Πλέον κάθε πανεπιστήμιο και σχολείο στο Ιράν θα μπορούσε να θεωρείται η φλόγα που κρατάει το όνειρο της αλλαγής ζωντανό. Ως εστίες ανταλλαγής ιδεών και απόψεων για την ανατροπή του καθεστώτος, οι εκπαιδευτικοί χώροι αποτελούν την έδρα των διαδηλωτών.

Μαθήτριες στο Ιράν μπαίνουν στη μάχη της ανατροπής του καθεστώτος

Ιρανές μαθήτριες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του θανάτου της Μάχσα Αμίνι, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πολιτική εξέγερση στο Ιράν εδώ και χρόνια.

Μια σειρά από βίντεο, δείχνει έφηβες μαθήτριες σε όλο το Ιράν να κουνούν τις μαντίλες τους στον αέρα και να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Σε ένα viral βίντεο, ομάδες κοριτσιών χωρίς χιτζάμπ στο Καράτζ φαίνονται να κυνηγούν έναν φερόμενο κυβερνητικό αξιωματούχο έξω από το σχολείο τους. Τα κορίτσια έμοιαζαν να πετάνε άδεια μπουκάλια νερού στον άνδρα ενώ φώναζαν «ντροπή σου» μέχρι που τράπηκε σε φυγή.

Protesting students, chasing away an #Iranian official from their school, shouting: Shame on you…October 3rd… #MahsaAmini pic.twitter.com/eFmRhvaN2H

— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) October 3, 2022

Σε ένα άλλο βίντεο από το Καράτζ, που βρίσκεται ακριβώς στα δυτικά της πρωτεύουσας, ακούγονται μαθήτριες να φωνάζουν: «Αν δεν ενωθούμε, θα μας σκοτώσουν μία προς μία».

Στη νότια πόλη Σιράζ τη Δευτέρα, δεκάδες μαθήτριες απέκλεισαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο ενώ κουνούσαν τις μαντίλες τους στον αέρα φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα».

Iranian schoolgirls remove their head coverings and chant "mullahs must go away" today, on day 18 of protests over the death of #MahsaAmini in morality police custody for "improper hijab" amid mass arrests of activists and an internet shutdown.#مهسا_امینیpic.twitter.com/a01ILrgOlS

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022

Η είσοδος των μαθητριών στην μάχη της ανατροπής του καθεστώτος του Χαμεϊνί έχει επαναπροσδιορίσει τη δυναμική της επανάστασης.

Μια ομάδα κοριτσιών τους φωτογραφήθηκαν στις τάξεις τους χωρίς χιτζάμπ κάνοντας άσεμνες χειρονομίες στις εικόνες του Χαμενεΐ και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Iran's Generation Z is leading an unprecedented social movement in the Middle East these days and the outside world barely seems to know about it.#MahsaAmini#مهسا_امینی pic.twitter.com/tNGiT551vG

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022

Ωστόσο, η δημόσια οργή είναι τόσο διαδεδομένη που ακόμη και μια σκληροπυρηνική καθημερινή εφημερίδα αμφισβήτησε ανοιχτά τις αρχές, κατηγορώντας τις ότι αρνούνται τις δικές τους αποτυχίες και τη μη δημοτικότητά τους.

«Ούτε οι ξένοι εχθροί ούτε η εγχώρια αντιπολίτευση μπορούν να φέρουν τις πόλεις σε κατάσταση ταραχής χωρίς φόντο δυσαρέσκειας», ανέφερε ένα άρθρο στο Jomhuri Eslami. «Η άρνηση αυτού του γεγονότος δεν θα βοηθήσει».

Οι μαθήτριες μπήκαν στη μάχη και παλεύουν δυναμικά για να αποκτήσουν τις ελευθερίες τους ενάντια στους κυβερνήτες του Ιράν που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταπνίξουν αυτόν τον ξεσηκωμό. Το ερώτημα είναι αν και πώς θα μπορέσει η Ισλαμική Δημοκρατία να τους σταματήσει.

Explainer: Tι ισχύει με το χιτζάμπ στο Ιράν και ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ιράν: Ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος μεταφέρεται από τους δρόμους στις σχολικές τάξεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν,iran