Μια κορυφαία γυναίκα αστυνομικός του Αφγανιστάν μιλάει για τον διωγμό της από τους Ταλιμπάν και τις συνθήκες για τις γυναίκες στην χώρα της

18:41 1/9/2021 - Πηγή: iPop

Παρά τις δηώσεις των εκπροσώπων των Ταλιμπάν πως η νέα κυβέρνηση δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη θητεία τους στο Αφγανιστάν, νέα στοιχεία δείχνουν πως οι σκληροί Ισλαμικοί κανόνες έχουν επανέλθει. Μια κορυφαία γυναίκα αστυνομικός στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε φυγή αφού υπέστη έναν «άγριο ξυλοδαρμό» από τους Ταλιμπάν.

“Είμαι η φωνή εκατομμυρίων γυναικών”: Η συγκλονιστική περιγραφή

της Crystal Bayat για το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν

Η γυναίκα αστυνομικός στο Αφγανιστάν που διώχθηκε από τους Ταλιμπάν

Η Gulafroz Ebtekar, 34 ετών, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής ποινικών ερευνών στο Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν και θεωρείται πρότυπο για Αφγανές γυναίκες με αξιοσημείωτη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομικός έγινε στόχος για τους Ταλιμπάν στις πύλες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ, όπου πέρασε πέντε νύχτες προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια θέση σε μια πτήση εκκένωσης.

Η Gulafroz Ebtekar είπε: “Έστειλα μηνύματα στις πρεσβείες πολλών χωρών για να σώσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα”.

Η Gulafroz, η πρώτη γυναίκα στο Αφγανιστάν που αποφοίτησε από αστυνομική ακαδημία με μεταπτυχιακό, είπε πώς στο χάος της Καμπούλ βρήκε Αμερικανούς στρατιώτες και πίστευε ότι θα τη βοηθούσαν να πετάξει στο εξωτερικό με τον φίλο της και τα μέλη της οικογένειάς της. “Φτάσαμε στο προσφυγικό στρατόπεδο όπου ήταν τοποθετημένοι οι Αμερικανοί”, είπε. “Όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν ήδη κοντά, ανέπνευσα, νόμιζα ότι ήμασταν τελικά ασφαλείς. Μιλάω λίγα Αγγλικά. Εξήγησα ότι δεν ήταν ασφαλές να παραμείνουμε στην Καμπούλ. Έλεγξαν τα έγγραφά μας. Είχα μαζί μου ταυτότητα, διαβατήριο και αστυνομικά πιστοποιητικά. Μας ρώτησαν: “Πού θέλετε να πάτε;” Απάντησα: «Δεν έχει σημασία, σε μια ασφαλή χώρα όπου υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουμε».

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις τις γυναίκες και τα παιδιά στο Αφγανιστάν

EAST2WEST NEWS

“Με κοίταξαν και απάντησαν: «Εντάξει». Και ζήτησαν από έναν στρατιώτη να μας δείξει το δρόμο. Νόμιζα ότι θα μας συνόδευαν σε αεροπλάνο ή θα μας παρείχαν ασφάλεια”. Αρχικά τη συνόδευσαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπου σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, είπε. “Δεν θέλαμε να φύγουμε, τότε ο στρατιώτης σήκωσε το όπλο του: «Φύγε από εδώ». Βγήκαμε λοιπόν στο δρόμο. Εκείνη τη στιγμή, δεν ήθελα να ζήσω άλλο”.

Η Gulafroz είχε σπουδάσει με μεταπτυχιακό σε κορυφαία αστυνομική ακαδημία στη Ρωσία, αλλά η πρεσβεία της Μόσχας αρνήθηκε επίσης να βοηθήσει, επειδή δεν είχε ρωσικό διαβατήριο ή κατοικία. “Ονειρευόμουν να αλλάξω τη ζωή στο Αφγανιστάν. Πρώτον, όταν πρόκειται για γυναίκες στην αστυνομία. Και το έκανα. Όταν επέστρεψα στην πατρίδα μου, έπιασα δουλειά στο Υπουργείο Εσωτερικών και σύντομα πήρα μια αρκετά υψηλή θέση. Έγινα αναπληρωτής αρχηγός για ποινικές έρευνες του Υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν”.

Όταν προσπάθησε να διαφύγει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι φρουροί των Ταλιμπάν την χτύπησαν με όπλα και πέτρες. Η αστυνομικός είπε: “Μίλησα στην τηλεόραση, μίλησα στα κοινωνικά δίκτυα, πάλεψα ενάντια στον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία, υποστήριξα τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και πίστευα στο καλύτερο για τη χώρα μας. Πριν από έξι μήνες είχε προειδοποιηθεί από τους Ταλιμπάν για τη δουλειά της: “Οι Ταλιμπάν μου έγραψαν επιστολές στις οποίες έλεγαν ότι δεν πρέπει να εργαστώ στην αστυνομία, ότι δεν είχα κανένα δικαίωμα να δηλώσω για τα δικαιώματα των γυναικών”.

EAST2WEST NEWS

Η Gulafroz προειδοποίησε: “Νομίζω ότι οι Ταλιμπάν δεν θα αλλάξουν ποτέ. Δεν θα συμφωνήσουν μια γυναίκα να εργάζεται, να συμμετέχει στον δημόσιο βίο και να είναι ελεύθερη. Όταν οι Ταλιμπάν ήρθαν στην Καμπούλ πριν από 20 χρόνια, έδωσαν τις ίδιες υποσχέσεις με τώρα. Και τότε δημιούργησαν το δικό τους κράτος, τα δικά τους δικαστήρια, χτύπησαν και σκότωσαν ανθρώπους. Για μένα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα τρομοκρατών”.

“Ήμουν η πρώτη γυναίκα στο Αφγανιστάν που αποφοίτησε από αστυνομική ακαδημία με μεταπτυχιακό και κατείχα τόσο υψηλή θέση. Μετά από μένα, περίπου 4.000 Αφγανές γυναίκες μπήκαν σε αστυνομικά πανεπιστήμια. Δεν φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά, γιατί δεν μου μένει τίποτα”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μια κορυφαία γυναίκα αστυνομικός του Αφγανιστάν μιλάει για τον διωγμό της από τους Ταλιμπάν και τις συνθήκες για τις γυναίκες στην χώρα της εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα