Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη; Η νέα προσομοίωση της NASA ίσως δίνει τη λύση στο μεγαλύτερο μυστήριο

17:22 5/10/2022 - Πηγή: iPop

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, η Γη μας, η οποία έμοιαζε πολύ διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα, χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο μεγέθους περίπου σαν τον Άρη, που ονομάζεται Θεία – και από αυτή τη σύγκρουση σχηματίστηκε η Σελήνη. Το πώς ακριβώς συνέβη αυτός ο σχηματισμός είναι ένας επιστημονικός γρίφος που μελετούν οι ερευνητές για δεκαετίες, χωρίς να έχουν οριστική απάντηση.

Οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από τα συντρίμμια αυτής της σύγκρουσης, που ενώθηκαν σε τροχιά έπειτα από μήνες ή χρόνια.

Μια

νέα προσομοίωση, όμως, θέτει μια διαφορετική θεωρία, ότι η Σελήνη μπορεί να σχηματίστηκε αμέσως, μέσα σε λίγες ώρες, όταν υλικό από τη Γη και τη Θεία εκτοξεύτηκε απευθείας σε τροχιά μετά την πρόσκρουση.

Πώς σχηματίστηκε η Σελήνη; Η νέα προσομοίωση!

«Αυτό ανοίγει ένα εντελώς νέο φάσμα πιθανών αφετηριών για την εξέλιξη της Σελήνης», δήλωσε ο Jacob Kegerreis, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στη Silicon Valley της Καλιφόρνια και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

«Προχωρήσαμε σε αυτό το έργο μη γνωρίζοντας ακριβώς ποια θα ήταν τα αποτελέσματα αυτών των προσομοιώσεων υψηλής ανάλυσης. Έτσι, πέρα ​​από το μεγάλο μάτι που οι τυπικές αναλύσεις μπορούν να σου δώσουν παραπλανητικές απαντήσεις, ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό το γεγονός ότι τα νέα αποτελέσματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έναν δορυφόρο σαν τη Σελήνη σε τροχιά».

NASA: Αναβλήθηκε η επιστροφή της στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια- Πότε θα γίνει η εκτόξευση;

Οι προσομοιώσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την έρευνα είναι μερικές από τις πιο λεπτομερείς του είδους τους, που λειτουργούν με την υψηλότερη ανάλυση από οποιαδήποτε προσομοίωση για τη μελέτη της προέλευσης της Σελήνης. Αυτή η επιπλέον υπολογιστική ισχύς έδειξε ότι οι προσομοιώσεις χαμηλότερης ανάλυσης μπορούν να χάσουν σημαντικές πτυχές αυτού του είδους των συγκρούσεων, επιτρέποντας στους ερευνητές να δουν νέες συμπεριφορές να εμφανίζονται με τρόπο που προηγούμενες μελέτες απλώς δεν μπορούσαν να δουν.

Το παζλ της Πλανητικής Ιστορίας

Η κατανόηση της προέλευσης της Σελήνης απαιτεί τη χρήση όσων γνωρίζουμε για τη Σελήνη – τις γνώσεις μας για τη μάζα, την τροχιά της και την ακριβή ανάλυση των δειγμάτων σεληνιακών πετρωμάτων – ώστε να καταλήξουμε σε σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό που βλέπουμε σήμερα.

NASA: Οι πιο κοντινές, εντυπωσιακές εικόνες του δορυφόρου Ευρώπη απ’ το σκάφος Juno

Getty Images

Οι προηγούμενες επικρατούσες θεωρίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αρκετά καλά ορισμένες πτυχές των ιδιοτήτων της Σελήνης, όπως η μάζα και η τροχιά της, αλλά με ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις. Ένα εξαιρετικό μυστήριο ήταν γιατί η σύνθεση της Σελήνης είναι τόσο παρόμοια με της Γης. Οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τη σύνθεση ενός υλικού με βάση την ισοτοπική του υπογραφή, μια χημική ένδειξη για το πώς και πού δημιουργήθηκε ένα αντικείμενο. Τα σεληνιακά δείγματα που οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν σε εργαστήρια δείχνουν πολύ παρόμοιες ισοτοπικές υπογραφές με πετρώματα από τη Γη, σε αντίθεση με πετρώματα από τον Άρη ή άλλου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα. Αυτό καθιστά πιθανό ότι μεγάλο μέρος του υλικού που αποτελεί τη Σελήνη προήλθε αρχικά από τη Γη.

Σε προηγούμενα σενάρια όπου η Θεία εκτοξεύτηκε σε τροχιά και αναμειγνύεται με λίγο υλικό από τη Γη, είναι λιγότερο πιθανό να δούμε τόσο έντονες ομοιότητες – εκτός αν η Θεία ήταν επίσης ισοτοπικά παρόμοια με τη Γη, μια απίθανη σύμπτωση. Σε αυτή τη θεωρία, περισσότερο υλικό της Γης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της Σελήνης, ιδιαίτερα τα εξωτερικά στρώματά της, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτής της ομοιότητας στη σύνθεση.

Για να έρθουμε πιο κοντά στην επιβεβαίωση ποια από αυτές τις θεωρίες είναι σωστή και υπερισχύει θα απαιτήσει ανάλυση μελλοντικών σεληνιακών δειγμάτων, τα οποία θα έρθουν πίσω στη Γη για μελέτη από τις μελλοντικές αποστολές της NASA Artemis.

Η NASA γράφει ιστορία! Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, αρκετό για 100 λεπτά αναπνοής

Μια κοινή προέλευση

Πέρα από απλώς να μάθουμε περισσότερα για τη Σελήνη, αυτές οι μελέτες μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην κατανόηση του πώς η Γη μας έγινε ο κόσμος που φιλοξενεί ζωή σήμερα.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη, τόσο περισσότερα ανακαλύπτουμε για την εξέλιξη της δικής μας Γης», δήλωσε ο Vincent Eke, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Durham και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι ιστορίες τους είναι αλληλένδετες – και θα μπορούσαν να επαναληφθούν στις ιστορίες άλλων πλανητών που άλλαξαν από παρόμοιες ή πολύ διαφορετικές συγκρούσεις».

Ο κόσμος είναι γεμάτος με συγκρούσεις – οι κρούσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται και εξελίσσονται τα πλανητικά σώματα. Στη Γη, γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος με τη Θεία και άλλες αλλαγές σε όλη την ιστορία της είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο μπόρεσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά για τη ζωή. Όσο καλύτερα μπορούν οι επιστήμονες να προσομοιώσουν και να αναλύσουν τι παίζει σε αυτές τις συγκρούσεις, τόσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε να κατανοήσουμε πώς ένας πλανήτης θα μπορούσε να εξελιχθεί ώστε να είναι κατοικήσιμος όπως η δική μας Γη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη; Η νέα προσομοίωση της NASA ίσως δίνει τη λύση στο μεγαλύτερο μυστήριο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα