Τι είπα στο παιδί μου όταν με ρώτησε αν υπάρχει Αη-Βασίλης

17:51 29/11/2022 - Πηγή: iPop

Τι να πω στο παιδί για τον Αη βασίλη; Να μια ερώτηση που μας τρώει εμάς τους γονείς από μια ηλικία και μετά. Μπορεί και σένα το παιδί σου να έτυχε να μείνει ξύπνιο για να δει τον Αη Βασίλη και να τον πιάσει στα πράσα. Να ψάχνει να βρει τρόπους να τον δει όταν αφήνει το δώρο. Να ρωτά από μια ηλικία και μετά τι γίνεται τελικά με το γράμμα και τα δώρα που έρχονται κάθε Πρωτοχρονιά. Και γιατί σε μας έρχεται παραμονή Πρωτοχρονιάς

και στη φίλη του τα Χριστούγεννα;

Τι να πω στο παιδί για τον Αη βασίλη;

Ποιος είναι τελικά ο Αη Βασίλης; Είναι αυτός που μας έφερε το δωράκι στη γιορτή του σχολείου, στο Mall, στον δρόμο που χτύπαγε το κουδουνάκι και έρχεται και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Είναι ο παππούλης με την παραγεμισμένη κοιλιά, τα λευκά μαλλιά και μούσια και την κόκκινη φορεσιά και λέει γελώντας ΧΟ ΧΟ ΧΟ;

Δεν ξέρω πότε θες να πεις την αλήθεια στο παιδί σου σχετικά με τον Άη Βασίλη. Μέχρι ποια ηλικία θες να κρατήσετε μαζί ζωντανή τη μαγεία; Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, έχει να κάνει με το παιδί και εσάς. Υπάρχουν γονείς που κάνουν υπερπροσπάθεια κάθε Πρωτοχρονιά, με χιονισμένα βήματα στο μπαλκόνι, με καρότα φαγωμένα και γάλα μισοτελειωμένο και κουραμπιέ στο πιατάκι. Υπάρχουν παιδιά που τα περιμένουν όλα αυτά στα πλαίσια των οικογενειακών παραδόσεων.

FreepikΤι έχουν ακούσει στο σχολείο;

Τα παιδιά μας δεν ήρθαν από άλλο πλανήτη και θέλω να ξέρεις ότι πάντα υπάρχουν στο σχολείο παιδιά που είναι λίγο περισσότερο «κυνικά» ή ρεαλιστές ακόμα και αν είναι παιδιά και η αλήθεια είναι ότι θέλουν όλα αυτά που ξέρουν να τα πουν στα άλλα παιδάκια.

Μπορεί δηλαδή να το έχουν ήδη ακούσει «το νέο» αλλά να μην έχουν πει τίποτα.

Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης;

Ο τύπος με την κόκκινη στολή, με τη γεμάτη κοιλιά και τα λευκά μαλλιά, δεν είναι ο Άγιος Βασίλης ο δικός μας. Είναι φερμένος από της βορειοευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα είναι ο Σάντα Κλάους που μοίραζε γλυκά και σοκολάτες στα παιδιά. (Επίσης σε κάποια φάση τα κόκκινα ρούχα συνδέθηκαν και με την διαφημιστική καμπάνια της κόκα κόλα).

Ωστόσο ο Μέγας Βασίλειος, ο επίσκοπος Καισαρείας, που έζησε εκεί γύρω στο 300 μ.Χ, είναι και ένας από τους τρεις Ιεράρχες. Ξεχώρισε για το φιλανθρωπικό του έργο. Πέθανε την 1 Ιανουαρίου και γι’αυτό το λόγο γιορτάζεται την πρώτη ημέρα του χρόνου. Επιπλέον το έθιμο της βασιλόπιτας που μένει ζωντανό ακόμα και στις μέρες μας είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τον Άγιο Βασίλειο.

Αν σε ρωτήσει λοιπόν το παιδί σου αν υπάρχει Άγιος Βασίλης, σίγουρα δεν ενδιαφέρεται να μάθει την υπόστασή του αλλά θέλει να μάθει για το μυστήριο των δώρων. Αν δηλαδή είναι οι γονείς του εκείνοι που φέρνουν τα δώρα ή αν τα γράμματά του τόσα χρόνια τα διάβαζε όντως ο ίδιος ο Άγιος.

Οι δύσκολες ερωτήσεις και η αλήθεια

Υπάρχουν ένα σωρό ερωτήσεις των παιδιών μας που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση όχι γιατί φταίνε τα παιδιά αλλά γιατί εμείς δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο να απαντήσουμε. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη μαγεία, δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο μπορούν να αντέξουν την αλήθεια, όμως όταν το παιδί σου είναι όντως έτοιμο να μάθει την αλήθεια θα το καταλάβεις. Είναι η ηλικία που έχει γίνει θέμα στο σχολείο, το έχουν μάθει τα περισσότερα παιδάκια και το λένε στα άλλα και πια το παιδί σου έρχεται γνωρίζοντας την αλήθεια και μόνο αυτή θέλει να μάθει και από τα χείλη σου.

«Ο Άγιος Βασίλης» δεν μπορεί να διαλέγει τα δώρα. Γιατί στο ένα παιδάκι έφερε δηλαδή το Playstation 5 και στο άλλο έφερε μια κούκλα. Γιατί στο ένα φέρνει κάτι που κάνει μια περιουσία ενώ στο άλλο κάτι πιο μικρό; Το πιο σοφό θεωρώ είναι να πεις ότι το μεγάλο δώρο το δίνουν οι γονείς ώστε να μην υπάρχουν και οι σχετικές παρεξηγήσεις όταν βρεθούν με τους φίλους τους στο σχολείο και το συμβολικό δωράκι ο «Αη Βασίλης» ο οποίος φέρνει κάτι μικρό σε όλους ακόμα και στη μαμά και στον μπαμπά, έτσι για το καλό.

Εγώ πάντως αυτό είπα και μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι την «άντεξε» αυτή την αλήθεια και ήταν έτοιμο να την ακούσει.

5 κλασικές ιστορίες που διαβάζουμε με τα παιδιά κάθε Χριστούγεννα και σου προτείνουμε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είπα στο παιδί μου όταν με ρώτησε αν υπάρχει Αη-Βασίλης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα