«Φουντώνουν» οι ανησυχίες για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

07:01 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ και η παγκόσμια «θύελλα» που έχει ξεσηκωθεί, ενδέχεται να ανεβάσουν πολύ ψηλά την τιμή του πετρελαίου, καθώς το Ιράν αποτελεί μια τις πιο πλούσιες πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο.

Οι φόβοι εδράζονται στο πως μπορεί να κινηθεί η Τεχεράνη από δω και πέρα, κλείνοντας για παράδειγμα τα Στενά του Ορμούζ, ένα θαλάσσιο πέρασμα με μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς  από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου

που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Είναι ένας μοχλός πίεσης τον οποίο έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το Ιράν, δηλαδή η δεσπόζουσα θέση που κατέχει στα στενά του Ορμούζ και που του δίνει τη δυνατότητα, αν θέλει να περιορίσει ή και να διακόψει εντελώς τις ροές πετρελαίου

Περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινούνται δια θαλάσσης περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ,  όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ. Για τον λόγο αυτό,  αν συμβεί οτιδήποτε και περιοριστούν από εκεί οι ροές, τότε θα πρέπει ή να αντισταθμιστούν, παραγωγή πετρελαίου από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ή να είμαστε έτοιμοι να το πετρέλαιο να «σκαρφαλώνει» πολύ ψηλά.

Παράλληλα, εκτός από το τι μπορεί να συμβεί με τις ροές πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, αναλυτές φοβούνται ότι τα εμπορικά πλοία θα έχουν πρόβλημα, τα οποία έτσι κι αλλιώς απέφευγαν την Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες και έκαναν το γύρο της Αφρικής για να έρθουν στην Ευρώπη.

Φοβούνται ότι αυτή η τακτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερης διάρκειας εμπορικά ταξίδια, μεγαλύτερα κόστη και αυτό θα αποτυπωθεί και στα κοντέινερ. Η παγκόσμια κατανάλωση, εάν υπάρξει κλιμάκωση της ανάφλεξης και εκεί υπάρχει φόβος ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, σε μία παγκόσμια οικονομία η οποία έτσι και αλλιώς είναι αδύναμη, ενώ και στην Ελλάδα η κατάσταση προκαλεί «πονοκεφάλους» στο μέτωπο της οικονομίας.

Keywords
Αναζητήσεις
fountonoun-oi-anisychies-gia-ektinaxi-tis-timis-tou-petrelaiou-logo-tis-krisis-sti-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα