Η «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» στη Στέγη Ωνάση

Σε μία όμορφη εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς, το ίδρυμα Ωνάση, στην κεντρική σκηνή της φερώνυμης Στέγης, παρουσίασε το βιβλίο «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975».

Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί με την υπογραφή του Ιδρύματος Ωνάση και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Κρήτης., έχει ως βάση το Αρχείο Ωνάση και αποτυπώνει την πεντηκονταετή λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους και 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. 

Η συγκεκριμένη έκδοση δεν αποτελεί μία βιογραφία του ανθρώπου που έδωσε νέο νόημα στον όρο «ελληνική επιχειρηματικότητα» αλλά έχει ως στόχο να παρουσιάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Κυκλοφορεί μάλιστα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, καθώς ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1924, συμπληρώνει εκατό χρόνια δράσης και προσφοράς: τα πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση.

«Στο μεγάλο αφήγημα του ελληνικού 20ού αιώνα είναι ελάχιστα τα πρόσωπα, η ιστορία των οποίων ταυτίζεται με ένα σημαντικό μέρος της Οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας και την ίδια στιγμή την ξεπερνάει. Αυτή είναι η περίπτωση του Αριστοτέλη Ωνάση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η έκδοση που κυκλοφορεί φιλοξενεί στο επίκεντρό της την πολυσχιδή οικονομική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση, που ξεδιπλώνεται στην ναυτιλία, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης και σε άλλες κινήσεις του που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο επιχειρείν. «’Αλλες τελεσφόρησαν και άλλες όχι. Όλες όμως δίνουν ένα στίγμα. Μια πορεία που σημαδεύτηκε στο τέλος της ζωής του από μια προσωπική τραγωδία αλλά και από μια γενναία απόφαση» σημείωσε.

Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Από την πλευρά της, η κα. Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας η οποία επιφορτίστηκε την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου, τόνισε ότι: «Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω να προβάλω τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Έχουμε μια φοβερή επιχειρηματικότητα αλλά έχουμε δαιμονοποιήσει τους επιχειρηματίες. Όμως χωρίς επιχειρηματίες δεν υπάρχει οικονομία. Ελπίζω ότι αυτή η δουλειά θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και την ανάπτυξη κυρίως ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση, ακόμα, μίλησαν ο Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών «Κώστας Γραμμένος» στην Bayes Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, ο εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός και ο Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Πήτερ Γ. Λιβανός, Εφοπλιστής

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης να έχει φύγει από τη ζωή από το 1975, το όραμα και η κληρονομιά του όμως μένουν ολοζώντανα -και- μέσω των δράσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει με επιτυχία, σχεδόν 50 χρόνια μετά, την επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση στη ναυτιλία, τα ακίνητα και τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Από τα κέρδη αυτής της δράσης δημιουργήθηκαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζει ό,τι πιο σύγχρονο γίνεται στον πολιτισμό στην Ελλάδα, οι 7.700 υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών και οι άλλες δράσεις του στην Υγεία, τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Keywords
Αναζητήσεις
i-istoria-ton-epicheiriseon-onasi-1924-1975-sti-stegi-onasi.htm
Τυχαία Θέματα