Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ – Ντμίτρι Σοστακόβιτς στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή υποδέχεται αυτό το χρονικό διάστημα μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές των τελευταίων χρόνων. Ο λόγος για τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ η οποία είναι μια εμβληματική όπερα του 20ού αιώνα, ένα μαγευτικό αριστούργημα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Σημειώνεται ότι ο Σοστακόβιτς γεννήθηκε το 1906 στην Αγία Πετρούπολη και αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις παραστάσεις, οι οποίες ήταν sold out, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ

στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όσοι θέλετε λοιπόν να δείτε τη Λαίδη Μάκβεθ, πρέπει να… τρέξετε για να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας για τις επόμενες παραστάσεις, που θα γίνουν 31 Οκτωβρίου και 5, 9 Νοεμβρίου 2023.

Στη μουσική διεύθυνση είναι ο, γεννημένος στην Ρώμη, μοναδικός Φαμπρίτσιο Βεντούρα, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο πετυχημένος μαέστρος έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές ανά τον κόσμο όπως στην Πράγα, στο Λονδίνο, στο Σίδνεϊ, στο Μόντρεαλ.

Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή της υπέροχης, καταπληκτικής, σπουδαίας Γαλλίδας Φανί Αρντάν με τη συνεργασία μιας δημιουργικής ομάδας διεθνούς ακτινοβολίας.

Τα σκηνικά τα οποία είναι πολυλειτουργικά και τα υπογράφει ο βραβευμένος Γερμανός σκηνογράφος Τομπίας Χόαϊζελ, ενώ τα κοστούμια συνυπογράφουν η πολλάκις βραβευμένη με Όσκαρ Μιλένα Κανονέρο και η Πέτρα Ράινχαρτ.
Στον ρόλο της «Κατερίνας Ισμαήλοβα» είναι η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος με την ιδιαίτερη φωνητική και σκηνική παρουσία Σβετλάνα Σοζντάτελεβα και στον ρόλο του «Σεργκέι» ο τενόρος Σεργκέι Σεμισκούρ, σολίστ του Θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η υπόθεση

Η υπόθεση, η οποία βασίζεται σε νουβέλα του Νικολάι Λεσκόφ, αφορά την Κατερίνα Ισμαήλοβα, σύζυγο ευκατάστατου εμπόρου, η οποία νιώθει παραμελημένη και εγκλωβισμένη στον γάμο της. Ερωτεύεται έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της και για χάρη του φτάνει ως τον φόνο του πεθερού και του συζύγου της. Η Κατερίνα παντρεύεται τον αγαπημένο της, όμως οι φόνοι αποκαλύπτονται και το ζευγάρι συλλαμβάνεται. Στον δρόμο για τη Σιβηρία η Κατερίνα αρπάζεται με μια νέα υποψήφια ερωμένη του συζύγου της και μαζί της παρασύρεται από τα παγωμένα νερά του ποταμού. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς εκκινεί από το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην επαρχιακή προεπαναστατική Ρωσία και επιλέγει να σατιρίσει με μεγάλη οξυδέρκεια θεσμούς της ίδιας εποχής, όπως η εκκλησία και η τσαρική αστυνομία.

Keywords
Αναζητήσεις
laidi-makveth-tou-mtsensk--ntmitri-sostakovits-stin-aithousa-stavros-niarchos-ethnikis-lyrikis-skinis.htm
Τυχαία Θέματα