Περί τζίρου, ο αμνός του Πάσχα και οι αμνοί της αγοράς, και η βασική πεντάδα των ισχυρών μετοχών

08:45 25/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μερικές απόψεις είναι σαν τις τσίχλες και κολλάνε στα χείλη και στο  μυαλό. «Καλή η άνοδος αλλά δεν είχε τζίρο». Το θέμα είναι ότι αυτή η άποψη δεν έχει καμιά βάση όπως γνωρίζουν άλλωστε οι καλά καταρτισμένοι επαγγελματίες. Υπάρχει άλλωστε και θεωρία συναλλαγών. Τζίρο δε θέλατε λοιπόν; Με τις υγείες.

Έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις έβγαλε η αγορά από τα χαμηλά, με βάση τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη. Η άνοδος ήταν 6,73% με βάση τα κλεισίματα. Φυσικά η άνοδος ξεπέρασε το 7,5% αν λάβουμε υπόψη που έφθασε Γενικός Δείκτης χθες, αλλά η συνεδρίαση μόνον ανοδική δεν ήταν.

Η διανομή

που είχε ξεκινήσει προσεκτικά και μετρημένα προχθές, μετατράπηκε χθες σε μεγάλες ποσότητες χαρτιών και πλήθος τίτλων σε μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και στα blue chips, διανεμήθηκε με τη σέσουλα σε αυτούς που κυνηγούσαν για να πάρουν θέσεις νομίζοντας ότι αναχώρησε το τρένο χωρίς αυτούς. Όπως γίνεται πάντα άλλωστε. Κάποιοι κανόνισαν νωρίς-νωρίς, για το αρνάκι που θα φάνε.

Οι καλύτερες συνεδριάσεις από τις έξι, ήταν αυτές που είχαν το μικρότερο τζίρο. Οι πιο αποδοτικές και οι πιο ασφαλείς. Μάνι-μάνι τις ανέβασαν τις τιμές οι ισχυροί Έλληνες και επαγγελματίες μην τυχόν και δεν προλάβουν να κλείσουν ξενοδοχείο… Πρέπει να έχουν φάει κυνήγι από τους πυροσβέστες ήδη από χθες.

Η βραχυχρόνια τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη αφήνει πλέον πολλές αμφιβολίες. Αμφιβολίες επιτρέπει να παρεισφρήσουν και η βραχυχρόνια εικόνα αρκετών blue chips. Με εξαίρεση ευτυχώς, αυτά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω τα οποία δεν κατάλαβαν τίποτα ή συνέχισαν παρά κάποιους μικρούς κραδασμούς. Διαπιστώνουμε ότι στα blue chips τουλάχιστον, το προσδοκώμενο μέρισμα είναι που κάνει τη διαφορά. Είναι ο κοινός παρανομαστής για τις μετοχές αυτές που συνέχισαν και οι πωλήσεις αντικρίστηκαν με μεγάλη άνεση.

Στις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει μαζί με τη Eurobank όπως και η Optima Bank. Θα δώσουν το μεγαλύτερο μέρισμα στον τραπεζικό κλάδο. Είναι τυχαίο; Όχι δεν είναι τυχαίο, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις για ειδικούς λόγους, όπως π.χ. στον ΟΠΑΠ, τη μετοχή με το μεγαλύτερη μερισματική απόδοση παραδοσιακά, σταθερά και φέτος.

Από τις μεγάλες τράπεζες η Εθνική δεν κατάλαβε τίποτα, ένας μικρός λόξυγκας ήταν γι αυτήν ενώ το ταμπλό κοκκίνιζε. Η βραχυχρόνια εικόνα παραμένει εξαιρετική για τις δύο μεγάλες συστημικές και για την Optima Bank. Η μερισματική απόδοση για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται, μετά τη χθεσινή άνοδο, στα 4,70% (0,36 ευρώ ανά μετοχή).

Ο κ. Φ. Καραβίας της Eurobank, είχε πει στους αναλυτές ότι θέλει να δώσει μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει την έγκριση. Μετά τη νέα άνοδο και ρεκόρ 8 ετών στα 2,017 ευρώ η μερισματική απόδοση είναι 4,46%.

Η Motor Oil έχει επίσης εξαιρετική βραχυχρόνια εικόνα, είχε πολύ καλή συμπεριφορά χθες και διανέμει μέρισμα συνολικά 1,80 ευρώ, έχοντας ήδη καταβάλει τα 0,40 ευρώ. Πρόκειται για μέρισμα ρεκόρ για την εταιρία και υπολογίζοντας μόνον το 1,40 ευρώ που απομένει η απόδοση σε ένα νέο μέτοχο ξεπερνάει το 5%. Υπολογίζοντας ορθόδοξα όμως η μερισματική απόδοση για τα 1,80 ευρώ 6,60%.

Τα ΕΛΠΕ έχουν μοιράσει ήδη 0,30 ευρώ και θα διανείμουν 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Αλλά η μετοχή διόρθωσε χθες και ήδη από προχθές η εικόνα προσανατόλιζε προς βραχυχρόνια διόρθωση. Οπότε θα κάτσουν πάγκο τα ΕΛΠΕ με τη Motor Oil στη βασική πεντάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ που έχει διανείμει ήδη 1 ευρώ ανά μετοχή και θα δώσει συνολικά 1,85 ευρώ. Η συνολική μερισματική απόδοσή του φθάνει τα 11,16% και για το νέο μέτοχο που θα πάρει 0,85 ευρώ ανά μετοχή ξεπρνά το 5%, αλλά κάποιοι πωλούν.

Τέλος η Jumbo. Καλή εικόνα, μεγάλη μερισματική απόδοση. Έχει ήδη διανείμει 0,60 ευρώ και θα διανείμει ακόμα 1 ευρώ. Σύνολο 1,60 ευρώ και μερισματική απόδοση 5,64%.

Keywords
Αναζητήσεις
peri-tzirou-o-amnos-tou-pascha-kai-oi-amnoi-tis-agoras-kai-i-vasiki-pentada-ton-ischyron-metochon.htm
Τυχαία Θέματα