Το 55% των Βρετανών εξαγωγέων υποφέρει από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

17:44 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC), το 55% των εξαγωγέων στη Βρετανία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω των συνεχών επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Το Επιμελητήριο κάνει λόγο για αυξήσεις κόστους έως και 300% για ενοικίαση κοντέινερ και καθυστερήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης έως και τέσσερις εβδομάδες.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Στην έρευνα του Επιμελητηρίου έλαβαν μέρος 1.087 εταιρίες, με τον επικεφαλής εμπορικής πολιτικής του BCC, William Bain, να τονίζει πως όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα,  οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία θα είναι όλο και χειρότερες.

«Η έρευνα αυτή μας δείχνει με άμεσο τρόπο τον αντίκτυπο που έχει στην βρετανική οικονομία η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Όσο περισσότερο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο ο τομέας των εξαγωγών θα υποφέρει. Είναι δεδομένο ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας είναι πιο εκτεθειμένοι από άλλους, αλλά όλες οι εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η βρετανική οικονομία είδε πτώση στις εξαγωγές της το 2023 και με τη διεθνή ζήτηση για εμπορεύματα να μειώνεται, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δώσει οικονομική στήριξη στις εταιρίες τον Μάρτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bain.

Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το πρόσθετο κόστος δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού της Βρετανίας, αλλά «όσο περισσότερο συνεχίζει η κατάσταση, τόσο περισσότερο οι πιέσεις στα κόστη θα αρχίσουν να αυξάνονται».

Keywords
Αναζητήσεις
to-55-ton-vretanon-exagogeon-ypoferei-apo-tis-epitheseis-ton-chouthi-stin-erythra-thalassa.htm
Τυχαία Θέματα