Όταν η… «πράσινη Χούντα» μηδένιζε εις τριπλούν τον Παναθηναϊκό

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού. Τι είχε πει ο Βασίλης Κωνσταντίνου για τον διαιτητή Λάτσιο και για το κυνηγητό με τον Συνετόπουλο...
Έπρεπε να γίνει τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ για να κερδίσει (στα χαρτιά...) ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, στις 11 Μαρτίου του 1973. Ο διαιτητής Λάτσιος «χειρούργησε» τους «πράσινους» και το παιχνίδι διακόπηκε έπειτα από αποχώρηση που... δεν ζητήθηκε (!) του Παναθηναϊκού.

Η
συνέχεια διαδραματίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου η «χούντα» στέρησε από τον Παναθηναϊκό ένα πρωτάθλημα που άξιζε. Το GreenZone ξετυλίγει το κουβάρι… Για το παιχνίδι και τη διαιτησία του Τιμολέοντος Λάτσιου είχαμε συνομιλήσει με τους παλαίμαχους άσους Μίμη Δομάζο και Βασίλη Κωνσταντίνου.

Ο «αγριόγατος» Βασίλης Κωνσταντίνου θυμάται:
«Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπήρχε κανένα ανθρώπινο λάθος στη διαιτησία του κ. Λάτσιου. Μας αδίκησε σκόπιμα. Δεν ήταν μόνο το πέναλτι στον Ντεμέλο. Από την αρχή μέχρι το τέλος του, το παιχνίδι ήταν μία κωμωδία. Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού ήταν... φάντασμα. Ο διαιτητής έδωσε κόρνερ και ο επόπτης είχε την έμπνευση να φωνάξει πως μπήκε γκολ.

Όταν το σκορ ήταν 3-2, ο Λοσάντα του Ολυμπιακού τραυματίστηκε. Τον κρατούσαν μέσα στο γήπεδο με το ζόρι. Δεν τον άφηναν να βγει με τίποτα! Επικρατούσε χαμός. Ο διαιτητής είχε χάσει τον έλεγχο και η “αποχώρησή» μας ήταν το ιδανικότερο σενάριο για αυτόν».

Tι άλλα συνέβησαν στις 11 Μαρτίου 1973:

Το σκορ ήταν στο 2-2, όταν στο 45’ ο Βραζιλιάνος άσος του Παναθηναϊκού Ντεμέλο βρέθηκε σε ευνοϊκή θέση, όμως πριν προλάβει να σκοράρει, ανατράπηκε από τους Βιέρα και Βενετόπουλο. Ο διαιτητής Λάτσιος έκλεισε τα μάτια. Δεν έδωσε ένα πεντακάθαρο πέναλτι. Αυτό ήταν το λιγότερο, σε σχέση με όσα ακολούθησαν…

Οι παίχτες του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο β' ημίχρονο, το οποίο θεωρούσαν πως ξεκίνησε από θέση οφσάιντ. Ο ρέφερι ήταν ανένδοτος και ως διαμαρτυρία, ο Παπαδημητρίου, αμέσως μετά τη σέντρα, «χάρισε» με πάσα την μπάλα στον («ερυθρόλευκο» τότε) Κυράστα. Ο ρέφερι Λάτσιος θεώρησε πως ήταν αιτία αποβολής και έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα στον παίχτη του Παναθηναϊκού. Αποβολή επειδή έκανε -έστω και σκόπιμα- μία λάθος πάσα!

Ο Συνετόπουλος του Ολυμπιακού έπρεπε να αποβληθεί, για το αντιαθλητικό του παιχνίδι. Έβριζε, παράλληλα, την οικογένεια του Βασίλη Κωνσταντίνου, ο οποίος τον πήρε στο κυνήγι σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, πράξη για την οποία τιμωρήθηκε σκληρά (αποκλεισμό ενός έτους από το πρωτάθλημα) από τις διορισμένες από τη δικτατορία αθλητικές αρχές.

«Ευτυχώς που ο Θεός δεν μου έδωσε πιο γρήγορα πόδια γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να έκανα»Βασίλης Κωνσταντίνου
Στο 80’ συνέβη το απίστευτο! Όπως κατέγραψε ο αθλητικό Τύπος της εποχής, ο διαιτητής αρχικά ισχυρίστηκε πως ο Αθανασίου του Παναθηναϊκού τού πέταξε την μπάλα στο πρόσωπο και έτσι τον απέβαλλε. Επικράτησε πανικός και ακολούθως ισχυρίστηκε στους παίχτες του Παναθηναϊκού, αλλά και στον Φέρεντς Πούσκας πως κατά λάθος έβγαλε κόκκινη κάρτα και πως ήθελε να δείξει την κίτρινη! Δεν απέσυρε όμως την κόκκινη παρόλο που την είχε βγάλει... κατά λάθος. Οι παίχτες και ο προπονητής του Παναθηναϊκού εξήγησαν στον κ. Λάτσιο πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν το παιχνίδι αν δεν αποσύρει την κόκκινη.

Μιλήσαμε με τον Μίμη Δομάζο για το παιχνίδι:
«Δεν θυμάμαι τι ακριβώς είχε κάνει ο διαιτητής Λάτσιος, ούτε γνωρίζω ποιοι τον είχαν βάλει να κάνει ό,τι έκανε»!

Στην αναμπουμπούλα που επικρατούσε ο διαιτητής αποχώρησε και έγραψε στο φύλλο αγώνος: «ο Δομάζος δήλωσε πως ο Παναθηναϊκός αποχωρεί από το γήπεδο». Σύμφωνα με την «Αθλητική Ηχώ», κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ από τον αρχηγό ούτε από τον προπονητή της ομάδας! Ο Μίμης Δομάζος δεν υπέγραψε το φύλλο αγώνος.

Η Γ.Γ.Α συνεδρίασε άμεσα τις επόμενες ημέρες. Πώς τιμώρησε το «ευνοϊκό προς τον Παναθηναϊκό» - σύμφωνα με την ερυθρόλευκη προπαγάνδα - καθεστώς το Τριφύλλι; Οχι μόνο με μηδενισμό στον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά και με μηδενισμό στους δύο επόμενους! Ουσιαστικά η «χούντα» τελείωσε τους «πράσινους» από την υπόθεση τίτλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα