ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ξένος Τύπος αφιερώνει άρθρα επί άρθρων στη χώρα μας, μετά το αδιέξοδο για σχηματισμό κυβέρνησης και την προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.


Του Γιώργου Βλαβιανού

Και πάλι πρωτοσέλιδο η χώρα μας. «Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βυθιστεί;», γράφει το CNN. Παντού, σε κάθε εφημερίδα, σε κάθε ιστότοπο, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλες αυτές τις ημέρες ήταν πρωτοφανής η προσέλευση ξένων δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την Πορτογαλία, το Βέλγιο,

η γαλλική «Figaro» έστειλε τον διευθυντή συντάξεώς της Ρενό Ζιράρ με τον οποίο είχαμε συχνή επικοινωνία. Από κάθε πλευρά της Ευρώπης, την Κίνα και την Ιαπωνία. Η Ελλάδα ήταν και πάλι η είδηση, μόνο και μόνο επειδή ζήτημα είναι αν προφτάσουμε να κάνουμε τις εκλογές «και δεν γεμίσουμε με ερείπια» εν τω μεταξύ, όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον δραματικό διάλογο που είχε με τον Φώτη Κουβέλη, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την περασμένη Κυριακή.

Οι συνομιλίες για σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης απέτυχαν γράφει το BBC και το CNN. Το αγγλικό δίκτυο χρησιμοποιεί ως πηγή τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ήταν ο πρώτος που προέβη σε ανακοινώσεις μετά τις αποχωρήσεις των αρχηγών των  κομμάτων από το Προεδρικό Μέγαρο χθες το απόγευμα. Όπως σημειώνεται ιδιαιτέρως από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης το ευρώ έπεσε λίγο έναντι του δολαρίου από 1,28 σε 1,27 όταν μαθεύτηκε ότι η Ελλάδα προχωράει σε νέες εκλογές. Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη από τις 18 Ιανουαρίου.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδος αν τελικά καταγγελθεί το μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο. «Αυτό σημαίνει χρεωκοπία για την Ελλάδα και θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα», σημειώνει το BBC.

Στην Ευρώπη γενικά, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές ης 6ης Μαΐου να βρεθεί στην πρώτη θέση και ότι το πολιτικό αυτό κόμμα θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο βοήθειας που δόθηκε στη χώρα. Πάντως όλο και πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι που αναφέρονται στην έξοδο τελικά της χώρας από το ευρώ κάτι που αν «συνοδευθεί με πιστώσεις από το ΔΝΤ π.χ., ίσως καταστήσει τη μετάβαση λιγότερο επώδυνη» σημειώνει ο «Guardian».

Keywords
Τυχαία Θέματα