Ακραία αστυνομική βία σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

08:42 1/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί η Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Αφορμή για τις ογκώδεις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από πάρκο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι για έκτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή. Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής για

δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Μέχρι στιγμής εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία νεκρή.

Κατά τη διάκεια της νύχτας έγιναν σκληρές οδομαχίες ενώ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έπεσαν «τόνοι» χημικών. Χθες το απόγευμα ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Αγκυρα και στη Σμύρνη καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία «χτυπά όποιον βρει μπροστά της», ακόμα και τουρίστες, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 400 τραυματίες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Πάνω από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων, ενώ τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ανάμεσά τους μία Τουρκάλα διαδηλώτρια λιβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η 34χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο Reuters ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Παρέμβαση από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, αντέδρασε για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα