ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ «ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ»

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να δήλωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για μείωση στα αναπηρικά επιδόματα, όμως στη λίστα  που κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου με τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ υπήρχε σαφής πρόβλεψη για «αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων» που θα εξοικονομούσε μάλιστα 272 εκατ. ευρώ για τα κρατικά Ταμεία.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι «κόντρες» ανάμεσα στα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης μοιάζει να φέρνουν και τις πρώτες αναδιπλώσεις σε σχέση με το προωθούμενο πακέτο λιτότητας, αλλά και αλλαγές στο τελικό «μίγμα»

μέτρων.

Ήδη τα σχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση ανατράπηκαν αφού ο  Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του από την Ρώμη ακύρωσε και το πλάνο για επιβολή κεφαλικού φόρου, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε παρουσιάσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ο Γιάννης Στουρνάρας. Την ίδια ώρα πάντως Αθήνα και τρόικα φαίνεται να έρχονται πιο κοντά στο να βρουν την «χρυσή τομή» για να κλειδώσει το πακέτο της επόμενης διετίας, με την υιοθέτηση της λεγόμενης «ρήτρας απόκλισης».

Βάσει αυτής, η Ελλάδα ναι μεν θα επιχειρήσει να εφαρμόσει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία και πρότεινε, όμως εάν αποτύχει στους στόχους της θα είναι υποχεωμένη να λαμβάνει ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα), για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013.

Πρόκειται για το «σχέδιο Β» ή τη «ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων.

Με αυτό τον τρόπο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα  από την ελληνική πλευρά μέτρα και έτσι θα κλείσει το πακέτο.

Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο συγκεκριμένος παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σημειώνεται τέλος, ότι στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό
επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο μέτρα στο σύνολό τους, όσο και οι όροι της «ρήτρας απόκλισης».

Keywords
Τυχαία Θέματα