Ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη η μαύρη εργασία

Μόλις τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε η εφαρμογή διάταξης που δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες του ΣΕΠΕ να πραγματοποιούν ελέγχους αλλά μόνο για την ασφάλιση των αγροτών γης και όχι για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Και μόλις χθες, ενεργοποιήθηκε η διάταξη για την συνδρομή της αστυνομίας στους ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Στο υπουργείο Εργασίας, παρά την έκφραση αποτροπιασμού και καταδίκης των κάθε φορά φαινομένων τύπου Μανωλάδας, παρατηρείται μια άρνηση ακόμη και για

τα αυτονόητα. Όπως είναι για παράδειγμα η κύρωση Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για την προστασία της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικά για την περίπτωση της Μανωλάδας δε, τώρα, μετά την δολοφονικού τύπου επίθεση στους απλήρωτους μετανάστες, δηλώνουν από το υπουργείο Εργασίας ότι το νομοθετικό κενό ως προς τον έλεγχο εργατών γης θα καλυφθεί μετά την πρόσφατη καθιέρωση του εργόσημου, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στην περιοχή.

Όμως τα στοιχεία είναι καταδικαστικά. Όχι για τους εργοδότες και τους επιστάτες τους, αλλά για το υπουργείο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ κατά την περυσινή χρονιά, δείχνουν ότι μόλις τέσσερις ανασφάλιστοι μετανάστες εντοπίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- στην περιοχή της Μανωλάδας το 2012 και επιβλήθηκαν στους εργοδότες πρόστιμα 20.000 ευρώ!

Να σημειωθεί ότι, από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ προκύπτει πως το 47% των αλλοδαπών εργαζομένων που ελέγχθηκαν κατά το περασμένο έτος σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα