Απεργίες στην ΕΡΤ μετά τα κρούσματα λογοκρισίας

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ύστερα από το «κόψιμο» της εκπομπής του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη, αλλά και τις υπόλοιπες καταγγελίες κυβερνητικών παρεμβάσεων στο δημοσιογραφικό έργο της ΕΡΤ, και αποφάσισε:

• Τη διεξαγωγή στάσης εργασίας αύριο, από τις 6 ως τις 8 το πρωί και από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

• Τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών από την 1η Νοεμβρίου.

Η ομοσπονδία

των δημοσιογραφικών ενώσεων διεκδικεί την άμεση ανάκληση της «δίωξης» των δύο παρουσιαστών της εκπομπής και την επαναφορά της εκπομπής στο πρόγραμμα, καθώς και την εργασιακή αποκατάσταση του ρεπόρτερ της ΕΡΤ3, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων του περασμένου τριημέρου, επειδή είπε ότι η Θεσσαλονίκη αστυνομοκρατείτο.

Η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει πως: «Τα δύο περιστατικά της λογοκρισίας έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες καθημερινές παρεμβάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο και τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ και το αρμόδιο υπουργείο ας αντιληφθούν, ότι ο πολίτης πληρώνει ανταποδοτικό τέλος για πολυφωνία και πλουραλισμό. Η ακύρωση της ελευθεροτυπίας προσβάλει τη δημοκρατία».

Παράλληλα, ζητεί να μην παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σημειώνοντας ότι αποτελούν περιουσία της και πρέπει να αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του προγράμματος της ΕΤ1.  Σημειώνεται ότι σχεδιάζεται η παραχώρηση μέρος των εγκαταστάσεων για τη στέγαση υπηρεσιών χορήγησης ασύλου.

Η ΠΟΕΣΥ διεκδικεί επίσης:

• Να παγώσει κάθε μεικτή και εξωτερική παραγωγή στη ΝΕΤ και την ΕΡΑ.

• Να υπάρξει ενημέρωση για το μέλλον των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου στην ΕΡΤ. Ζητεί την κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την πρόσληψη όλων, σε θέσεις τακτικού προσωπικού και σημειώνει ότι «είναι πρόκληση να προσλαμβάνουν δεκάδες συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα σε καιρούς δύσκολους και να απομακρύνουν συμβασιούχους στο όνομα του εξορθολογισμού».

• Να υπογραφεί ΣΣΕ στην ΕΡΤ προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές.

Η ΠΟΕΣΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, την Πέμπτη στις 12.30.

Εν τω μεταξύ, άκαρπη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σϊμος φέρεται όχι μόνο να απέρριψε το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης για τη διακοπή της εκπομπής των Αρβανίτη-Κατσίμη, αλλά να πήρε και θέση υπέρ του Νίκου Δένδια, υιοθετώντας τη θέση ότι δεν τεκμηριώνεται από πουθενά ο βασανισμός συλληφθέντων από αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η αφορμή για την «καρατόμηση» των δύο δημοσιογράφων ήταν ο σχολιασμός δημοσιεύματος της «Αυγής της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των συλληφθέντ

Keywords
Τυχαία Θέματα