ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Περισσεύει η ικανοποίηση στη ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των αρχηγών, αλλά και για το γεγονός ότι οι αλλαγές στα εργασιακά  δεν μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι οποίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν.  Εκτιμούν ότι τα εργασιακά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες…
Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη πριν τη σύσκεψη αρχηγών, συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας-οικονομικού επιτελείου

έλεγαν στο matrix24.gr ότι «τα εργασιακά δε θα έρθουν στο ίδιο πακέτο και στον ίδιο χρόνο με τα υπόλοιπα μέτρα», προϊδεάζοντας για τη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, αφού πρώτα ξεκαθάρισε εντός της σύσκεψης των αρχηγών ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει τις αλλαγές που ζητεί η τρόικα (στα εργασιακά) , «πήρε το ρίσκο» -σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ- να «εκτεθεί» και να δηλώσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει και να ψηφίσει αλλαγές στα εργασιακά. Μάλιστα, εξαπέλυσε και ευθεία επίθεση στους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών, κάνοντας λόγο για αξιώσεις «που διαμελίζουν την κοινωνία».
Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αποχωρώντας από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, είχε επιβεβαιώσει, εμμέσως πλην σαφώς, την άρση –για τώρα- των αξιώσεων για κατάργηση τριετιών και «κούρεμα» αποζημιώσεων απολύσεις, προαναγγέλλοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες αργότερα, η επίσημη ανακοίνωση της τρόικας επιβεβαίωνε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στα μείζονα ζητήματα και ανακοίνωνε την αποχώρηση των τεχνοκρατών από την Αθήνα.

Στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για «υποχώρηση» της τρόικας και υποστηρίζουν ότι η στάση του Φώτη Κουβέλη κατά της περαιτέρω αποδόμησης των εναπομεινασών εργασιακών σχέσεων-δικαιωμάτων, «έσυρε» στην ίδια κατεύθυνση, πρωτίστως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και, στη συνέχεια, το Μέγαρο Μαξίμου κεντρικά.

«Αυτά να τα βλέπουν όσοι λένε ότι παίζουμε θέατρο, ότι δεν διαπραγματευόμαστε και ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα εδώ και καιρό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προσκείμενες στον Φώτη Κουβέλη, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απολύσεις τέλος;

Εντωμεταξύ, οι τελευταίες συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας φαίνεται ότι αφαίρεσαν και έναν ακόμη «πονοκέφαλο» από τον Φώτη Κουβέλη: οι «τροϊκανοί» φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη για άμεσες απολύσεις επίορκων και «αδικαιολογήτως απόντων» δημοσίων υπαλλήλων και για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας όλων όσοι εργάζονται σε δημόσιους φορείς που είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποδοχή, εκ μέρους της τρόικας, των αριθμών που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης απομάκρυνε και τα σενάρια περί παραίτησης του αρμόδιου υπουργού, αλλά και «γλίτωσε» τον Φώτη Κουβέλη από το να κατηγορηθεί ότι καταπατά την «κόκκινη γραμμή» του για μη απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά τις ίδιες πηγές, οι απολύσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα φτάσουν τις

Keywords
Τυχαία Θέματα