ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕ

Την άρση των διοικητικών εμποδίων για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, θέτει ως πρώτο στόχο το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην έκθεσή του προς την τρόικα.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Τα διοικητικά εμπόδια εντοπίζονται κυρίως στην πολυνομία που διέπει την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής της. Οι συντάκτες της έκθεσης εντόπισαν και κατέγραψαν τους τομείς στους οποίους απαιτείται η λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ

και ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» για τις μελλοντικές παρεμβάσεις, βεβαίως από την επόμενη κυβέρνηση.

Η έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του τρόπου στήριξης και πληρωμής των επενδυτών που παράγουν «πράσινο» ρεύμα και για μελλοντική υιοθέτηση του συστήματος feed in premium στη θέση του σημερινού συστήματος εγγυημένης τιμής. Μια τέτοια προοπτική έχει ξεσηκώσει τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών στο παρελθόν, όταν είχε και πάλι συζητηθεί ως ενδεχόμενο. Η βασική αρχή αυτού του συστήματος είναι η πληρωμή όχι με μια standard τιμή, αλλά με ένα ποσό πάνω από την «χονδρεμπορική τιμή» του συμβατικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τα επόμενα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς Α.Π.Ε., η αύξηση και η διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων και η αύξηση και ωρίμανση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ωρίμανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «θα επιτρέψουν πιθανά την αποτελεσματικότερη εισαγωγή ενός μηχανισμού Feed in Premium για ορισμένες τεχνολογίες με ελαχιστοποίηση των μειονεκτημάτων του». Και τούτο διότι μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των Α.Π.Ε. (παραγωγή σε ώρες αιχμής, εγκατάσταση σε περιοχές με υψηλότερες τοπικές τιμές ηλεκτρισμού), αποτελεσματικότερη διαχείριση δικτύου και καλύτερη παροχή επικουρικών υπηρεσιών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης  έχει τεθεί ως υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου, ώστε ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να καταστεί «περισσότερο συμβατός με τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν τυχόν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».

Για την εκπόνηση της έκθεσης υπήρξε συνεισφορά του ΚΑΠΕ και εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων από τους θεσμικούς φορείς της «πράσινης» αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα