ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

08:50 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν επιθετικούς καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις στο πάγκρεας, μπορεί να οδηγήσει η ανακάλυψη γονιδίου από επιστήμονες του Cambridge.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στην ανακάλυψη ενός γονιδίου, το οποίο απενεργοποιείται στα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος, οδηγήθηκαν επιστήμονες από το Cancer Research UK του ερευνητικού κέντρου του Cambridge.

Σύμφωνα

με τους ερευνητές, ήδη βρίσκονται υπό δοκιμή φάρμακα, που ενδέχεται να ενεργοποιούν το γονίδιο USP9x και έτσι να σταματάει η επέκταση του καρκίνου του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου.

Μάλιστα, το 96% των καρκινοπαθών πεθαίνει μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το γονίδιο USP9x, που φυσιολογικά σταματάει την ανεξέλεγκτη διαίρεση ενός κυττάρου, απενεργοποιείται σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος.

Το γονίδιο αυτό δεν έχει μεταλλαχθεί αλλά άλλες πρωτεΐνες και χημικά προσκολλούνται, εμποδίζοντας τη λειτουργία του, όπως στην περίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature καταδεικνύει ότι το εν λόγω γονίδιο παύει να λειτουργεί σε μια μερίδα ασθενών, οδηγώντας στην ανάπτυξη των όγκων και τις μεταστάσεις. Η ενεργοποίηση του μπορεί να βοηθήσει ακόμη και το 15% των περιπτώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα