Ένας …πληθωρικός Γκάτσμπι

Ο υπέροχος Γκάτσμπι (The Great Gatsby)

Του Μπαζ Λούρμαν. Διάρκεια: 143’. Με τους: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τόμπι Μαγκουάιρ, Τζόελ Έτζερτον

«Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» ακολουθεί τον επίδοξο συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ , που φεύγει από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να πάει στην Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1922, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την πομπώδη jazz, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου

και της ακμής του χρηματιστηρίου. Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν. Σε αυτό το περίγυρο ο Νικ θα χαθεί στον ελκυστικό αλλά και απατηλό κόσμο των κροίσων.

Ο μαέστρος Μπαζ Λούρμαν σκηνοθετεί εδώ σε 3D και συνυπογράφει το σενάριο -που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ- δίνοντας τη δική του χαρακτηριστική οπτική ερμηνεία της κλασικής ιστορίας, αναβιώνοντας πληθωρικά μια ολόκληρη εποχή με πρωτόγνωρα στροβιλιστικό τρόπο. Αν παρασυρόταν και ο ίδιος στη φαντασμαγορική ζαλάδα που ξεχειλώνει υπερβολικά λόγω μεγάλης διάρκειας θα υπέγραφε μια άψογη ταινία. Ευτυχώς τον βγάζουν ασπροπρόσωπο οι ηθοποιοί του -οι Λεονάρντο ντι Κάπριο και Κάρεϊ Μάλιγκαν- που κουβαλάνε όλο το βάρος της ιστορίας.

Hannah Arendt

Της Μαργκαρέτε φον Τρότα. Διάρκεια:113’. Με τους: Μπάρμπαρα Σούκοβα, Άξελ Μίλμπεργκ, Τζάνετ ΜακΤιρ, Γιούλια Γιεντς

Η Χάννα Άρεντ υπήρξε Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ – Η κοινοτοπία του κακού», στο οποίο προσπάθησε να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, αλλά και να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης σε καιρούς που η ανθρώπινη ζωή είχε χάσει την αξία της. Η επίσης Γερμανίδα σκηνοθέτης μεταφέρει τη ζωή και το έργο της εμβληματικής Γερμανοεβραίας «θεωρητικού της πολιτικής» στο κινηματογράφο τοποθετώντας- όπως άξιζε στη φιλόσοφο – μέσα σε ένα πολιτικό, φιλοσοφικό αλλά και ανθρωποκεντρικό κλίμα.

Η Μαργκαρέτε φον Τρότα. αναπαριστά με ακρίβεια το πλαίσιο όπου κορυφώνεται το προσωπικό και κοσμοθεωρητικό δράμα της φιλοσόφου αναπαριστώντας με δραματουργικό τρόπο, σκηνικά και κοστούμια το προ και μεταπολεμικό τοπίο σε Ευρώπη, Νέα Υόρκη και Ισραήλ. Αν και έντονα υποκειμενική αλλά δεν σταματά στιγμή να είναι μια ‘έντιμη ταινία

Ο Μανάβης

Ντοκιμαντέρ, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Διάρκεια: 81’

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία, κάνουν το ίδιο δρομολόγιο από τη δεκαετία του 1980. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων, παραδίδοντας φρούτα, λαχανικά, ψυχολογική στήριξη, ιατρικές συμβουλές, ειδήσεις ακόμα και μόντεμ στους κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια τους βοηθάνε και τα δυο τους παιδιά. Ο Κώστας και ο Θύμιος. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το δρομολόγιο τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Μια αγαπησιάρικη περιπλάνηση που φιλοτεχνεί ένα υπέροχο πορτρέτο ενός ανθρώπου που ως «Μανάβης» υποδύεται πολλούς ρόλους στη ίδια τη ζωή.

Μικρές εξεγέρσεις

Του Κυριάκου Κατζουράκη. Διάρκεια : 104’. Με τους: Κάτια Γέρου, Δημήτρη Πλειώνη, Νικόλα Παπαγιάννη, Μάρθα Φριτζήλα

Η ιστορία μιας γυναίκας, η οποία γνωρίζει ένα νεαρό άντρα παθιασμένο με τη ζωγραφική του βυζαντινού καλλιτέχνη Μανουήλ Πανσέληνου – και ανακτά μέσω αυτού την ελπίδα για ζωή. Πρόκειται για τη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας των προηγούμενων ταινιών Ο δρόμος προς τη Δύση (2003) και Γλυκιά μνήμη(2005) του σκηνοθέτη. Στο σύνολό τους, οι ταινίες αυτές αποτελούν μια άτυπη τριλογία με κοινό άξονα την εξωτερική, αλλά κυρίως εσωτερική, αναζήτηση ταυτότητας των ηρώων τους μέσα σε διαφορετικά κοινωνικά πρίσματα και συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα