ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΑΪΝΤΜΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταλαγιάσει την πίεση για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

από τις κυβερνήσεις.

Μάλιστα διερωτήθηκε εάν η αγορά κρατικού χρέους αποτελεί τον σωστό μηχανισμό επίλυσης των δομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη νομισματική ένωση, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η απώλεια της εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές πολιτικές μεμονωμένων κρατών του κοινού νομίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε πως στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι η διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών κινδύνων, ενώ η αγορά ομολόγων θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Bundesbank, ήταν το μόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που καταψήφισε την πρόταση του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, για το πρόγραμμα ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα