ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Καμία ελπίδα για τους μελλοθάνατους

Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει την επόμενη δόση, τη δόση-μαμούθ των 31,2 δισ. ευρώ περίπου σε λυδία λίθο για την αρχή της ανάκαμψης. Μάλιστα, η κυβέρνηση ζητεί ήδη την πλήρη καταβολή της δόσης –και όχι τμηματικά- και ελπίζει ότι ως το Δεκέμβριο μπορεί να πάρει και τη δόση που οφείλεται από το Μάιο, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον πολύ γλαφυρό τρόπο γραφής των λογογράφων του, περιγράφει

τη δόση αυτή ως «τη βροχή που έχει ανάγκη η ξερή γη», όπου «ξερή γη» είναι η ελληνική οικονομία και «βροχή» η δόση των 31,2 δισ.
Ωστόσο, η ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, που έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δεδομένων και των προθέσεων των δανειστών, δίνει μια διαφορετική εικόνα: μία εικόνα, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για τους μελλοθάνατους.
Από τη δόση των 31,2 δισ. δε θα κατευθυνθεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά. Περί τα 25 θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 3,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εντόκων γραμματίων που λήγουν και θα μείνουν κάτι «ψιλά». Αν υποθέσουμε ότι ο Spiegel δεν ξέρει τι γράφει (πράγμα όχι απίθανο, ίσα ίσα…) και δεν τίθεται θέμα καταβολής της δόσης σε «δεσμευτικό λογαριασμό», που δε θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, τα μόνα χρήματα που θα κατευθυνθούν προς την αγορά, θα είναι 1,7 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. της δόσης του Μαΐου, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους έχουν αγγίξει τα 8 δισ. και μόνο η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ενημέρωση, επιβεβαιώθηκε και μία υποψία: ότι το πακέτο-μαμούθ των 25 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δε θα μεταφραστεί σε παροχή ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία. «Οι τράπεζες θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα γίνουν πιο αξιόπιστες, θα επιστρέψουν οι καταθέσεις σ’ αυτές και τότε θα μπορούν να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά. Όχι από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά από τις καταθέσεις». Τάδε έφη ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Μ’ άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Η δόση-μαμούθ, για την οποία τόσο ψηλά έχει βάλει τον πήχη των προσδοκιών η κυβέρνηση, δεν θα αφήσει, όπως όλα δείχνουν, κανένα ίχνος στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, τα συμπαρομαρτούντα της δόσης μέτρα θα αφήσουν πολλά: βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερα λουκέτα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ακόμη και η περίφημη επιμήκυνση ακυρώνεται στην πράξη, καθώς το πρόγραμμα θα είναι «εμπροσθοβαρές» (9,2 δισ. ευρώ μέτρα για το 2013) και δε θα λειτουργήσει χαλαρωτικά ούτε για τη λιτότητα ούτε για την ύφεση.

Πολύ σύντομα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, οι προσδοκίες θα εξανεμιστούν. Αν δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απόφαση που να τα ανατρέπει όλα, οι πολίτες θα καταλάβουν πολύ νωρίς ότι η περίφημη δόση, για την οποία θα δώσουμε όλοι τόσο πολλά, είναι ένα πουκάμισο αδειανό.
Η Ελλάδα ετοι

Keywords
Τυχαία Θέματα