Η ΔΕΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ… «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»

Αύξηση στις επισφάλειες, δηλαδή στα «φέσια» από λογαριασμούς που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνει αύριο η ΔΕΗ.


Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24, στα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ που ανακοινώνονται αύριο, το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι αυξάνουν κατά 20% περίπου οι επισφάλειες. Όπως εξηγούν στελέχη της επιχείρησης, το «χαράτσι» του 2011 έχει αφήσει και επισήμως πλέον τα αποτυπώματά

του στο «ταμείο» της ΔΕΗ, καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί για να καταγραφούν στις επισφάλειες πρέπει να περάσει ένα 6μηνο. Τώρα λοιπόν «ωριμάζουν» οι οφειλές που υπήρχαν  στο τέλος του 2011 και στις αρχές του 2012, λόγω των πολλών καταναλωτών που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πληρώσουν το «χαράτσι» και μαζί δεν πλήρωναν και το ρεύμα. Μόνον που, πλέον, οι παλιοί ανεξόφλητοι λογαριασμοί που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί καταγράφονται πλέον ως επισφαλείς.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις ταμειακές ροές, καθώς ξεκίνησε ήδη και η διαδικασία για το «χαράτσι» 2012. Προχθές έληξαν οι πρώτοι λογαριασμοί που περιλαμβάνουν την πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) για το 2012. Η εταιρεία αναμένεται να διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες σε τι βαθμό οι πελάτες της ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή του τέλους και πόσοι λογαριασμοί έμειναν απλήρωτοι. Το φετινό ΕΕΤΗΔΕ είναι μεν σε περισσότερες δόσεις, ωστόσο η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η εταιρεία βρίσκεται σε στάση αναμονής. Θυμίζουμε ότι σε σχέση με το 2011 έχει αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε πέντε διμηνιαίες από 2 που ίσχυσε πέρυσι. Παράλληλα όμως η ΔΕΗ έχει κινητοποιηθεί ώστε να είναι περισσότερο έτοιμη για να αντιμετωπίσει νέα αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών, με τη χρήση call centers.

Σε κάθε περίπτωση, στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, θα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των απλήρωτων λογαριασμών στα ίδια επίπεδα που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, καθώς στο διάστημα αυτό δεν υπήρχε «χαράτσι».

Κατά τα λοιπά, η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνων της ΔΕΗ θα δείχνει κέρδη κάποιων λίγων εκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι όμως σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν κερδοφόρο ενώ στο δεύτερο μισό του έτους το οποίο παραδοσιακά είναι χειρότερο από το πρώτο, ήρθε η επιδείνωση, η οποία και οδήγησε την εταιρεία στο να καταγράψει ζημιές για το σύνολο του έτους. Η ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθηθεί εκτός απροόπτου και φέτος.

Ως βασικές αιτίες για τη μείωση της κερδοφορίας, προβάλλονται εξωτερικοί παράγοντες, με δεδομένες μάλιστα τις σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν προκύψει εξαιτίας των αιματηρών μισθολογικών περικοπών που έχουν εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, σε αντίθεση με άλλες ΔΕΚΟ που αψήφησαν το σχετικό νόμο. Έτσι οι αρνητικές επιδόσεις αποδίδονται κυρίως στις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αγορές ρεύματος από τρίτους) αλλά και στους υψηλούς φόρους.

Διαβάστε επίσης: ΔΙΕΥΚΡΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα