Η τρόικα ξανάρχεται

07:43 1/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας ξεκινάει στις 4 Ιουνίου και η ελληνική Κυβέρνηση για να εκταμιευτεί η δόση των 3,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τρεις προαπαιτούμενες δράσεις.

Οι δράσεις αυτές είναι:

• απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

• εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

• ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέχρι τώρα όσον αφορά στο «κομμάτι» της απελευθέρωσης ενέργειας το υπουργείο

Περιβάλλοντος, έδωσε στην δημοσιότητα το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο συνιστά ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ώστε να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης και ταυτόχρονα να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης Κατά της Διαφθοράς πήρε το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και προβλέπει μια δέσμη από παρεμβάσεις σε νόμους και θεσμούς καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου και ανταλλαγής πληροφοριών.

«Πράσινο φως», αλλά από την ΕΚΤ, πήρε και το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να γίνει Νόμος του Κράτους.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως θα επιχειρήσει να «δεσμεύσει» τους πιστωτές στο …όνομα της ανάπτυξης, να αποδεχτούν συμφωνία για την μείωση ενός ολόκληρου «μπουκέτου» φόρων.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αποσπάσει το «ναι» της τρόικας για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση κατά την οποία η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 23% στο 13% από την 1η Ιουλίου.

Προσθέτουν δε πως, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει συνολικό θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ. Ο στόχος είναι ο υψηλός συντελεστής 23% να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (21%).

Θέμα θα τεθεί και για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, όπου το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πάντως υιοθετώντας την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» από την μια έλεγε «θα σταθούμε δίπλα στους έλληνες» από την άλλη όμως το θέμα της μείωσης φόρων το συνέδεσε ευθέως τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, βάζοντας ταυτόχρονα και «φρένο» στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα