Κόκκινη κάρτα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ήδη εκτοξευθεί στα 53 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ το 2011. Από αυτά τα 40 δισ. ευρώ (το 80% των χρεών) δεν μπορούν να εισπραχθούν και θα πρέπει να διαγραφούν.

Συγκεκριμένα από 567 υποθέσεις που ελέγχθηκαν και αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 13,6 εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση γίνεται λόγος για απραγία των μηχανισμών και έλλειψη προθυμίας για συνέχιση των ελέγχων σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι «η όρεξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ατόμων υψηλού πλούτου και των ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος κινδυνεύει

να εξασθενήσει».

Επίσης συστήνεται το «τράβηγμα» των καταθέσεων των οφειλετών από τις τράπεζες, εφόσον προηγηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ, ενώ τα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ είναι ελάχιστα.

Οι εντολές της τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η τρόικα προτείνει στην κυβέρνηση να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να «τραβάει» αυτόματα τα ποσά που χρωστούν στην εφορία. Η ρύθμιση αυτή απαιτεί την αλλαγή της νομοθεσίας καθώς και αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα.

Συστήνεται οι έλεγχοι να μεταφερθούν στους 5.770 οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία ποσά που κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ο καθένας (συνολικά οφείλουν 3,1 δισ. ευρώ).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «Για να επιτευχθεί ικανοποιητική μείωση του καθυστερήματος (σ.σ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών) , οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους για την διαγραφή χρεών. Μια μείωση του καθυστερήματος για το 2013 της τάξεως του 20-30% θα ήταν ρεαλιστική αν υπήρχε μια πολιτική διαγραφής χρεών ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή πρακτική. Δεν έχει νόημα να συνεχιστεί το κράτημα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ μη εισπράξιμου χρέους στα βιβλία γιατί αποσπά την προσοχή από το κύριο παιχνίδι της αύξησης της επικέντρωσης από ποσά που μπορούν να εισπραχθούν πραγματικά. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η τυπική πρακτική σε όλες τις χώρες είναι να διαγράφονται μη εισπράξιμες οφειλές χωρίς τη γνώση ή την ανάμιξη των σχετικών οφειλετών. Η διαγραφή είναι μια εσωτερική λογιστική διαδικασία και όχι μια επίσημη ακύρωση της οφειλής. Η είσπραξη μπορεί να αρχίσει πάλι αργότερα αν αλλάξει η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη».

Ειδικότερα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές

1. Αυτόματες υπενθυμίσεις και προειδοποιήσεις, ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από €3.000 η κάθε μια (συνολικού ύψους €1,1 δισεκατομμυρίου).

2. Δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων Η εφαρμογή του θα απαιτήσει σχετικό προσωπικό και περαιτέρω μηχανογραφική υποστήριξη.

3. Αυτόματη (αναγκαστική) άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών -αυτό θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές, διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.

Συστάσεις της τρόικας για την είσπραξη του ΦΠΑ

1. Εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ

2. Διασφαλίστε ότι οι πιστώσεις των ΔΟΥ χρηματοδοτούνται επαρκώς για να επιτραπεί η έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ ή κατά προτίμηση εφαρμόστε απευθείας πληρωμή από το Δημόσιο Θησαυροφυλάκιο μόλις λαμβάνεται η απόφαση για την επιστροφή.

3. Οριστικοποιήστε το αυτοματοποιημένο σύστημα επιλογής υποθέσεων για έλεγχο με βάση τις παραμέτρους κινδύνου (risk-based) για επιστροφές ΦΠΑ δίνοντας έμφαση στο ιστορικό συμμόρφωσης του προσώπου που απαιτεί την επιστροφή αντί στην αξία της κάθε απαίτησης.

4. Δρομολογήστε ταχείες επιστροφές για πρόσωπα με καλό ιστορικό συμμόρφωσης και επικεντρώστε τους ελέγχους σε νέα πρόσωπα επιστροφών και στα πρόσωπα με κακό ιστορικό συμμόρφωσης.

5. Αναπτύξτε συγκεκριμένες διαδικασίες για τον έλεγχο εmστροφών Φ ΠΑ, με επικέντρωση στη ροή των αγαθών, υπηρεσιών, τιμολογίων και πληρωμών μέσα στην αλυσίδα συναλλαγών του ΦΠΑ και δίνοντας έμφαση σε μια πιο διερευνητική προσέγγιση.

6. Αναθέστε την αρμοδιότητα σε μια συγκεκριμένη ομάδα για την παρακολούθηση της γενικής απόδοσης του ΦΠΑ, η οποία θα αναλύει τάσεις και δυνητικές απειλές των εσόδων, και που θα εισηγείται ενέργειες για τη βελτίωση της απόδοσης.

7. Δημιουργήστε μια ομάδα που θα είναι υπεύθυνη να εντοπίζει και να συντονίζει δραστηριότητες για την πρόληψη απάτης στον Φ ΠΑ.

8. Δώστε σαφείς οδηγίες και εκδώστε εγχειρίδια για την αξιολόγηση κινδύνου κατά την εγγραφή και για επιτόπιες επισκέψεις.

9. Εφαρμόστε μια ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή αγνοουμένων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

10. Αναπτύξτε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Γενικό Εισαγγελέα για να διασφαλίσετε ότι δίνεται άμεση προτεραιότητα σε σοβαρές υποθέσεις φορολογικής απάτης και κάντε διευθετήσεις για την εκπαίδευση της γενικής εισαγγελίας στη φορολογική νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα