ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Βαθιά διχασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι προσέρχονται στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ε.Ε και την ευρωζώνη στις Βρυξέλλες, κουβαλώντας μικρά ή μεγάλα προβλήματα στις αποσκευές τους καλούνται να βρουν τρόπους και σημεία επαφής για να αντιμετωπιστεί η κρίση.


Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών από τη μία βρίσκονται οι Γάλλοι και οι Ιταλοί οι οποίοι ζητούν άμεσα δραστικά μέτρα και επείγουσα παρέμβαση της Ε.Ε., όπως το κοινό ευρωομόλογο, η τραπεζική ενοποίηση και η κοινή εγγύηση καταθέσεων και από την άλλη στέκονται τα βορειοευρωπαϊκά κράτη των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας την οποία εκφράζει η Γερμανία της Μέρκελ.

Ωστόσο, την επιθυμία τους για εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην πολιτική ένωση, υπογράμμισαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησή τους στο Παρίσι. «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το σύμφωνο για την ανάπτυξη και ελπίζω ότι θα εγκριθεί», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, έπειτα από τη συνάντηση με τον Γάλλο ηγέτη. Από την πλευρά του ο Ολάντ τόνισε ότι εντέλει υπάρχει αποτέλεσμα μετά τις συζητήσεις για την ανάπτυξη και ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κληθεί να πάρει δραστικές αποφάσεις».

Ο δε Μάριο Μόντι είπε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί ακόμα και έπειτα από το τέλος της συνόδου, οπότε «με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα να έχει παρουσιαστεί ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης». Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα χαρακτήρισε τη σημερινή ως τη σημαντικότερη στην ιστορία της Ευρώπης. Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας μάλιστα ότι «όχι μόνο διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Το ελληνικό κλιμάκιο θα βρεθεί στην κρίσιμη σύνοδο, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την οικονομία της χώρας. Ο Νταλάρα σε συνέντευξή του χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρούς» τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα μας, για να μειώσει το έλλειμμά της». Ο Β. Σόιμπλε σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελλάδας είπε: «Φοβάμαι, χωρίς να το ξέρω, ότι η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τους πολύμηνους προεκλογικούς αγώνες της – σε μια εποχή που βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση… Μη ρωτάτε λοιπόν εμένα, τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί  πρέπει να  ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν, για να την αλλάξουν. Κατά τα άλλα δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση».

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες (σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο) «συζήτησαν για τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα