Μανιτάκης: Από το 2011 είχαν συμφωνήσει για απολύσεις

Η υποχρέωση για 15.000 απολύσεις υπήρχε στο μνημόνιο από το 2011, τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα έτσι όπως διατυπώνονταν, ίσως αφηνόταν να εννοηθεί «ότι θα μπορούσαν να γίνουν αθρόες, οριζόντιες, αυθαίρετες απολύσεις», τώρα αυτό που

μπήκε στο μνημόνιο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ήταν ότι «αυτές οι αναγκαστικές αποχωρήσεις πρέπει να προέρχονται από ορισμένες πηγές, να ακολουθούν κάποιους κανόνες και κάποιες διαδικασίες και να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και κυρίως να γίνονται μετά από μελέτες και από αξιολόγηση».

Ο κ. Μανιτάκης ξεκαθάρισε ότι ανά τέσσερις μήνες, σταδιακά, μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, ενώ στη διάρκεια του 2014, θα γίνουν οι υπόλοιπες 11.000 αποχωρήσεις.

Όσον αφορά στο από πού θα …αποχωρήσουν, δήλωσε ότι η μία «πηγή» είναι αυτοί οι οποίοι είναι πειθαρχικά υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Τον τελικό λόγο σύμφωνα με τον υπουργό θα έχουν τα πειθαρχικά όργανα ή το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η δεύτερη πηγή απ’ όπου θα βρεθούν οι 15.000 υπάλληλοι, είναι από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί την απόφαση για τις μειώσεις υπαλλήλων στο δημόσιο δεν την ανακοίνωσε ο ίδιος, αλλά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίρνει το μεγαλύτερο βάρος, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «έγινε μια συλλογική συζήτηση, δείχνει ότι υπάρχει μια συλλογική πολιτική ευθύνη και ότι εν πάση περιπτώσει αυτό σημαίνει τρικομματική κυβέρνηση…

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν, όχι που θα φύγουν, από τους φορείς που είναι υπό συγχώνευση, ή υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση, εκτίμησε ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόχειρη εκτίμηση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση ενός Οργανισμού είναι αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου.

«Δεν θα κάνουμε καμιά ανθρωποθυσία, και δικαστήρια, δόξα τω Θεώ, έχουμε στον τόπο αυτό και κράτος δικαίου έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να μην κάνουμε καμιά αυθαιρεσία», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στις διαδικασίες του επόμενου διαστήματος.

Ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν θα κάνουμε ξανά προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ότι θα κάνουμε μια εξαγορά και η εθελούσια αφορά μόνο για τους οργανισμούς που καταργούνται».

Αναφερόμενος στην αναλογία 15.000 απολύσεις – 15.000 προσλήψεις, είπε ότι «πείσαμε την τρόικα ότι τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να τους συνδυάζουμε με ποιοτικούς…. Βεβαίως εννοούμε 15.000 προσλήψεις εφόσον φύγουν 15.000… Μέσω ΑΣΕΠ και με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα