Με ατομικές συμβάσεις το 80% των εργαζόμενων

Την ερχόμενη Πέμπτη παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις και μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργιάς τους, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών έως και 30%. Η πρώτη απώλεια, από τον Απρίλιο και μετά, αναμένεται στο επίδομα γάμου. Γεγονός που αυτόματα οδηγεί τους μισθούς όσων λάμβαναν το συγκεκριμένο επίδομα,

σε μείωση κατά 10%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέχρι το τέλος του 2013, περίπου το 80% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Ήδη, υπολογίζεται ότι, συνολικά, η λήξη των κλαδικών συμβάσεων έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου το 60%, στις ατομικές συμβάσεις, ή στην αλλαγή των όρων εργασίας, με στροφή στην ευέλικτη απασχόληση. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στις 31 Μαρτίου λήγει και τυπικά, κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες σε νέες μειώσεις μισθών ή ακόμη και στην έσχατη λύση των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με όσους υπόκεινται ακόμα σε κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις. Με δεδομένο ότι η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι όπως ίσχυε παλαιότερα, στην καλύτερη περίπτωση η ισχύ τους θα συνεχιστεί το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου. Από τον Ιούνιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν νέα σύμβαση εργασίας.

Παράλληλα, μια συζήτηση που δεν «έκλεισε» ποτέ ανοίγει στο υπουργείο Εργασίας, καθώς βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου, έως την 1η Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί νομοθετικά, το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο κατώτατος μισθός, τουλάχιστον έως το 2014 θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ μεικτά, όμως στη ρύθμιση θα υπάρχει σύνδεση των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες μειώσεις στα επόμενα χρόνια. Οι πιέσεις άλλωστε της Τρόικας και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφορούν στην «απογύμνωση» του κατώτατου μισθού από τις παγωμένες ωριμάνσεις (πολυετίες), κάτι που θα οδηγούσε τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σε σημαντική μείωση έως και κατά 30%. Να σημειωθεί ότι, σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, βρίσκεται στα 511 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα