Στην τελική ευθεία η δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank. Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την αποδοχή ή όχι της πρότασης ενώ η Εθνική διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την προθεσμία αποδοχής για 2 εβδομάδες.

Στελέχη τραπεζών θεωρούν εξασφαλισμένη την επιτυχία της πρότασης και αποκλείουν το ενδεχόμενο της παράτασης. Υπενθυμίζουν ότι ήδη

μέτοχοι (μέλη της Οικογένειας Λάτση) που κατέχουν περίπου το 45% της Eurobank έχουν δεσμευτεί να αποδεχθούν την πρόταση. Έτσι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν αποδεχθεί κανένας άλλος μέτοχος την πρόταση της Εθνικής τότε στις 15 Φεβρουαρίου, η ΕΤΕ θα βρεθεί με το 45% των μετοχών της Eurobank, που τις εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο. Έτσι για ένα διάστημα θα «τρέξει» την Eurobank ως θυγατρική και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΤΕ, θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δυο οργανισμών εντός του πρώτου εξαμήνου. Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιτυχία της δημόσιας πρότασης είναι δεδομένη και εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 90%.

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση της Εθνικής, που κατατέθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι μέτοχοι της Eurobank θα αποκτήσουν 58 μετοχές της «νέας» Εθνικής για κάθε 100 μετοχές της Eurobank που κατέχουν. Στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης η Εθνική θα εκδώσει 320 εκατομμύρια νέες μετοχές τις οποίες θα δώσει στους μετόχους της Eurobank ως αντάλλαγμα για την απόκτηση των μετοχών τους. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση ο αριθμός μετοχών της «νέας» Εθνικής θα είναι 1.276.800.000.

Ο νέος όμιλος της Εθνικής θα έχει συνολικό ενεργητικό 174,2 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Εθνικής, η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 570-630 εκατ. ευρώ ετησίως, από το τέλος του 2015. Σημειώνεται στα βασικά μέτρα από τα οποία θα προκύψουν οι συνέργειες περιλαμβάνεται το κλείσιμο του 20% από τα 915 καταστήματα που θα έχει ο νέος όμιλος σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα κλείσουν περί το 25% από τα 1.080 καταστήματα του ομίλου.

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ “ΝΕΑΣ” ΕΘΝΙΚΗΣ

Αρχικός Αριθμός Μετοχών

956.090.482

Νέα Έκδοση

320.000.000

Αριθμός Μετοχών Νέας Εθνικής

1.276.800.000

Τιμή Μετοχής

1,13

Χρηματιστηριακή Αξία*

1.442

Κεφαλαιακές Ανάγκες*

15.595

Χρημ. Αξία/Κεφ. Ανάγκες

9,2%

* Σε εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα