ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Συνολικά οι τρεις νέοι τραπεζικοί πυλώνες της χώρας – Εθνική, Alpha και Πειραιώς – θα διαθέτουν ενεργητικό 333 δισ. ευρώ περίπου 1,5 φορές υψηλότερο από το συνολικό ΑΕΠ. Ακολουθούν και άλλες κινήσεις.

Όλα όσα δεν έγιναν χρόνια τώρα στον τραπεζικό κλάδο στην κατεύθυνση της δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων παίρνουν σάρκα και οστά σε λίγα μόνο 24 ώρα.

Ήδη, μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, έχει σχηματοποιηθεί η βασική δομή του νέου τραπεζικού τοπίου με τη δημιουργία

τριών γιγαντιαίων τραπεζικών πυλώνων: της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη, που έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια, του προέδρου της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για 2,5 τράπεζες.

Οι εξελίξεις της προηγούμενη εβδομάδα ήταν εντυπωσιακές καθώς η βδομάδα άνοιξε με την απόφαση της Credit Agricole να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για τη μεταβίβαση της Emporiki Bank και έκλεισε με την δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί νομικά μέχρι το τέλος του έτους ενώ η επιτυχία της είναι δεδομένη μετά την δέσμευση της οικογένειας Λάτση που ελέγχει το περίπου 45% των μετοχών της Eurobank να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της προσφοράς.

Η «νέα» Εθνική, που θα δημιουργηθεί μετά την προσθήκη της Eurobank, θα διαθέτει ενεργητικό ύψους 177,7 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της χώρας μας. Το χαρτοφυλάκιο δανείων φτάνει τα 109,7 δισ. ευρώ ενώ οι καταθετική βάση διαμορφώνεται στα 87,9 δισ. ευρώ. Το νέο σχήμα θα διαθέτει 952 καταστήματα στην Ελλάδα, 1.845 καταστήματα στο εξωτερικό και θα απασχολεί 53.466 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 18.000 είναι στην Ελλάδα. H Alpha Bank μετά την απορρόφηση της Emporiki Bank θα διαθέτει ενεργητικό 79 δις. ευρώ ενώ ο όμιλος Πειραιώς θα διαθέτει ενεργητικό ύψους 74 δις. ευρώ. Συνολικά οι τρεις νέοι τραπεζικοί πυλώνες της χώρας θα διαθέτουν ενεργητικό 333 δις. ευρώ περίπου 1,5 φορές υψηλότερο από το συνολικό ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα προς πώληση θα διατεθεί, από τον πορτογαλικό μητρικό όμιλο, η Millennium Bank, η οποία διαθέτει στη χώρα μας 119 καταστήματα. Δεδομένη θεωρείται η αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού ανακεφαλαιοποιηθεί ή διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι, με το νέο σχήμα Εθνικής – Eurobank να έχει το πλεονέκτημα, καθώς ελέγχει περίπου 13% του Τ.Τ. Έτσι σε διάστημα λίγων μηνών βγαίνουν εκτός τραπεζικού χάρτη της χώρας, Eurobank η ATEBank, η Emporiki Bank, η Geniki Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Millennium. Είχε προηγηθεί η απορρόφηση της T Bank (πρώην Aspis Bank) από το Τ.Τ., ενώ η Proton Bank έχει περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, οδήγησαν στην απογείωση του Χρηματιστηρίο

Keywords
Τυχαία Θέματα