Νίκη στα σημεία για την Κυβέρνηση

Στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και στα κομματικά επιτελεία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη από χθες το απόγευμα διάχυτη η αίσθηση ότι από πλευράς καθηγητών θα επιδιωχθεί μία απεμπλοκή, όχι μόνον διότι ο κλάδος βρίσκονταν αντιμέτωπος με τις ενδεχόμενες κυρώσεις από το μέτρο της επιστράτευσης αλλά διότι είχε διαπιστωθεί ότι ούτε συνδικαλιστικές συμμαχίες μπορούσε να οικοδομήσει, ούτε και την ανοχή, έστω, της κοινωνίας

θα εξασφάλιζε.

Παρά τις κινήσεις συμβιβασμού στο παρασκήνιο, πάντως, η επίσημη κυβερνητική γραμμή παρέμενε σκληρή, με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να επαναλαμβάνει αργά χθες βράδυ ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αιτιολογώντας έτσι και την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, «κέρδος» για την τρικομματική είναι ότι υπέρ της αναστολής της απεργιακής κινητοποίησης με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή να ευοδωθεί τάχθηκαν και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και δίδοντας ένα ισχυρό πολιτικό όπλο απέναντι στο κόμμα υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι, δε, λίαν πιθανό η χθεσινή εξέλιξη να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και να λειτουργήσει απωθητικά για μία μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος που προτιμήσουν τη μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση και όχι την τακτική συνδιαλλαγής με την κοινωνία, που μαζικά τάσσεται εναντίον της απεργίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει παραμείνει ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταματής προκειμένου σε ανοικτή γραμμή με τον Αντ. Σαμαρά στο Πεκίνο να συντονίσει τις κυβερνητικές ενέργειες, εμφανίζονταν χθες καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της εξεταστικής διαδικασίας, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια που θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εισαγωγικών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί σενάρια δράσης για την αντιμετώπιση όποιου έκτακτου περιστατικού τυχόν ανακύψει.

Ως προς την επιστράτευση, και παρά το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ θα επιθυμούσε την άμεση άρση της, κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν να εννοηθεί ότι το μέτρο θα αποσυρθεί μετά την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή και της βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα