ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ» ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Στην Ελλάδα οι εκλογές πάγωσαν τις έρευνες για πετρέλαιο πριν καλά καλά ξεκινήσουν, έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια «χειμερίας νάρκης». Αντιθέτως, στην Τουρκία εδώ και 2 χρόνια η τουρκική κρατική εταιρεία επιδίδεται σε αγώνες ταχύτητας για την απόκτηση τεχνογνωσίας στο χώρο το γεωτρήσεων.

Του

Γιώργου Κιτσή

Σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του matrix24.gr, από τις αρχές του 2010 η ΤΡΑΟ δραστηριοποιείτο σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας – σε πεδία που χαρακτηρίζονται από ειδικούς ως «εξαιρετικά δύσκολες πλατφόρμες δοκιμών». Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται «μεγάλο σχολείο» για τη τεχνογνωσία των γεωτρήσεων επειδή το βάθος στην πλειονότητα των σημείων με ενδιαφέρον είναι πάνω από δύο χιλιόμετρα ενώ τα πετρώματα παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες που αυξάνουν τους βαθμούς δυσκολίας του εγχειρήματος. Και αυτή την τεχνογνωσία η Τουρκία την αποκτά σε πολύ συμφέρουσες τιμές, εκτιμούν ειδικοί που γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, στα μέσα του 2010, στην γεώτρηση με κωδικό «Σινόπη 1» από την πλατφόρμα Leiv Erikkson το κόστος του εγχειρήματος ξεπερνούσε 450.000 δολάρια ημερησίως. Ολόκληρο το ποσό για τα λειτουργικά έξοδα της γεώτρησης επιβάρυνε την Petrobras, την βραζιλιάνικη κρατική εταιρεία πετρελαίων, αλλά η TPAO συμμετείχε στην επιχείρηση κατά 50% – η συμφωνία ήταν ότι έτσι και έβρισκαν πετρέλαιο, το κόστος της εξόρυξης θα επιβάρυνε τα δύο μέρη κατά το ήμισυ. Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική εταιρεία πετρελαίων κέρδιζε σε τεχνογνωσία –η Petrobras θεωρείται ως ένας από τους πλέον πολύτιμους «δασκάλους» στον χώρο- χωρίς στην ουσία να ξοδέψει ούτε μία λίρα. Στο σημείο της γεώτρησης το βάθος των νερών ανερχόταν σε 2,2 χιλιόμετρα, ενώ το συνολικό βάθος της γεώτρησης ξεπερνούσε τα 5,5 χιλιόμετρα.

Τη δεύτερη γεώτρηση στην ίδια περιοχή η TPAO την έκανε από κοινού με την Chevron, τον γνωστό αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό, στη θέση «Γιασιχογιούκ 1». Εκεί το βάθος των υδάτων έφτανε τα 2 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος της γεώτρησης ήταν λίγο περισσότερο από 5,3 χιλιόμετρα. Και η τρίτη γεώτρηση, την οποία λειτουργούσε κατ’ αποκλειστικότητα η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων εντοπίζεται στο σημείο «Σουρμεν 1», σε βάθος θαλάσσης 1,8 χιλιόμετρα και βάθος γεώτρησης περί τα 3 χιλιόμετρα. Επιπλέον, υπάρχουν σενάρια για συνεργασία της TPAO με έτερο αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Exxon εντός του 2012 για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία γεώτρηση για έρευνα πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό χώρο ήταν στην περιοχή Καλπάκι, 35-40 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, από την αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία Enterprise στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το βάθος της είχε ξεπεράσει τα 3,5 χιλιόμετρα όταν οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν πριν το γεωτρύπανο φθάσει στον τελικό του στόχο λόγω των ιδιαίτερα υψηλών πιέσεων που έθεταν σε κίνδυνο τον εξοπλισμό. Η γεώτρηση σφραγίστηκε ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι πιέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα