Πολωνία: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

09:55 2/8/2013 - Πηγή: Matrix24

0 33χρονος Γκρεγκόρζ παραμορφώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν μια μηχανή που έκοβε πέτρα σε ένα εργαστήριο, του διέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του και την άνω γνάθο του.

«Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, πρωτοφανής σε σχέση με τις προηγούμενες μεταμοσχεύσεις προσώπου. Δεν είχαμε τη σωστή ανοσοποιητική συμβατότητα και το σωστό αντιγόνο ιστοσυμβατότητας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταμόσχευσης που έγινε στη Γαλλία πέντε από τα έξι αντιγόνα ήταν συμβατά, ενώ στην περίπτωση της δικής μας επέμβασης, μόνο

δύο από τα έξι ήταν συμβατά. Υπήρχε δηλαδή μεγάλος κίνδυνος το σώμα να απορρίψει το μόσχευμα» αναφέρει ο καθηγητής Σεμπάστιαν Γκίμπελ, από το Ινστιτούτο Ογκολογίας Γκλίβιτσε.

Η εγχείριση διήρκεσε 27 ώρες και έλαβε χώρα τον Μάιο, τρεις εβδομάδες μετά το ατύχημα. Οι μεταμοσχεύσεις προσώπου είναι πολύ σπάνιες και περίπλοκες. Χρειάζονται αρκετούς μήνες προετοιμασίας, ώστε να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Η περίπτωση του Πολωνού ήταν η πιο γρήγορη σε χρόνο προετοιμασίας επέμβαση που έχει γίνει στον κόσμο.

«Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη επέμβαση που απαιτούσε άμεση δράση. Ο ιστός ήταν τόσο κατεστραμμένος, ώστε το σώμα δεν μπορούσε να τον γιατρέψει, μέχρι την εγχείριση. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο, οι ασθενείς είχαν χρόνο για τη διαδικασία ίνωσης, ώστε να προετοιμαστούν για την επέμβαση» επισημαίνει ο καθηγητής Άνταμ Μασιτζέφσκι από το Ινστιτούτο Ογκολογίας Γκλίβιτσε.

Ο Γκρεγκόρζ έχει κάνει τεράστια πρόοδο, μετά την επέμβαση. Τώρα μπορεί να δει, να διαβάσει, έχει αίσθηση της γεύσης και μπορεί να μυρίσει. Παρόλ’ αυτά, δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει, καθώς οι μύες του προσώπου του χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν ξανά. Όλα όμως θα επανέλθουν σε κάποιο βαθμό. Περισσότερες από 20 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί από το 2005 σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα