Ρίχνουν άγκυρα μέχρι την Τετάρτη

08:58 4/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ζήτησε για δεύτερη φορά τη συμβολή των ακτοπλόων, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών. Οι δε ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επισήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρείες, εξαιτίας

της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλης, ο αντιπρόεδρος των διεθνών πλόων Σπύρος Πασχάλης και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Έφυγε για Κρήτη το Φαιστός Παλλάς με ευπαθή προϊόντα

Εν τω μεταξύ απέπλευσε χθες στις 23:20 το βράδυ για τον Πειραιά το πλοίο «Φαιστός Παλλάς» των Μινωικών Γραμμών μεταφέροντας περίπου 100 νταλίκες με πάνω από 3.000 τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών. Από νωρίς το απόγευμα, δεκάδες νταλίκες από την Ιεράπετρα, τη Μεσαρά τη Βιάννο και το Ρέθυμνο, που ήταν σταθμευμένες στον προβλήτα 6, αφού ζυγίστηκαν άρχισαν να φορτώνονται στο πλοίο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ενώ μεσολάβησε και τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο πλοίο όπου και έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για φάρσα.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρισκόταν συγκεντρωμένοι πολλοί αγρότες οι οποίοι παρέμειναν εκεί μέχρι την ώρα του απόπλου του πλοίου με τα προϊόντα τους. Επίσης στο λιμάνι βρέθηκαν ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης και οι δήμαρχοι Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη και Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης.

Το πλοίο δρομολογήθηκε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των αγροτών με αρμοδίους του Υπουργείου Ναυτιλίας και της πλοιοκτήτριας εταιρείας αφού χιλιάδες τόνοι πρώιμων κηπευτικών κινδύνευαν να οδηγηθούν στις χωματερές λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Κοινή σύσκεψη για κοινό μέτωπο

Η Διοίκηση της ΠΝΟ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλουν πλοιοκτήτριες εταιρείες σε ναυτεργάτες, ενώ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στο αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου το οποίο, όπως τονίζει η ΠΝΟ, θα οδηγήσει δεκάδες ναυτεργάτες στην ανεργία. Η ΠΝΟ αποφάσισε τη σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους κάλεσε σε κοινή σύσκεψη.

Πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης προτίθεται να αποστείλει σήμερα και νέα επιστολή προς την ΠΝΟ με την οποία θα τους καλεί σε διάλογο. Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αρνήθηκε να προσέλθει σε απογευματινή συνάντηση με τον υπουργό θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα