ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΣΥΡΙΑ

16:00 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» χαρακτήρισε τους πρεσβευτές επτά δυτικών κρατών συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται για αντίποινα σχετικά με την απέλαση των Σύρων διπλωματών από δυτικές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τη σφαγή στη Χούλα πριν από μερικές ημέρες.

«Η Συρία αποφάσισε να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας,

της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και τον Βέλγο, τον Βούλγαρο, τον Γερμανό και τον Καναδό επιτετραμμένο», διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «Οι διπλωμάτες αυτοί δεν βρίσκονται πλέον στη Συρία».

Ωστόσο το συριακό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει ένα «παράθυρο» διαλόγου ανοιχτό λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην εκ νέου εγκαθίδρυση σχέσεων με τους 17 διπλωμάτες που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα», οι περισσότεροι από τους οποίους, άλλωστε, είχαν ήδη ανακληθεί από τις κυβερνήσεις τους.

«Η συριακή δημοκρατία εξακολουθεί να πιστεύει στη σημασία που έχει ο διάλογος ο οποίος στηρίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ελπίζουμε ότι οι χώρες που πήραν την πρωτοβουλία για τα βήματα αυτά θα υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, οι οποίες θα επιτρέψουν να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αρωγή και βία από τον Ασάντ

Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές και ενώ οι μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των ενόπλων δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς Ασάντ συνεχίζονται, σήμερα η κυβέρνηση  συμφώνησε να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια μετά την αιματηρή σύγκρουση των περίπου 14 μηνών.

«Η συμφωνία αυτη οριστικοποιήθηκε στη Δαμασκό με την εκεί κυβέρνηση, γραπτώς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζον Γκινγκ, ο οποίος προήδρευσε του Συριακού Ανθρωπιστικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σημαντική παράμετρος στην επιτυχή έκβαση των συμφωνηθέντων είναι η  ελευθερία στις μετακινήσεις και  η ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική δράση στη Συρία.

«Η καλή πίστη της συριακής κυβέρνησης θα δοκιμαστεί πάνω στο θέμα αυτό σήμερα και αύριο και κάθε μέρα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Γκινγκ, οι  συριακές αρχές δέχθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε 4 περιοχές. Πρόκειται για τη Χομς, την Ιντλίμπ, τη Ντεράα, και την Ντέιρ Εζόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα