ΣΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ 15 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

10:16 8/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Συνεχίζεται η ανησυχία στις Τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εκροές καταθέσεων καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα και οι συζητήσεις περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη κλονίζουν την εμπιστοσύνη.

Νέο κύμα εκροών πλήττει το τραπεζικό σύστημα λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Το κλίμα πόλωσης, η αβεβαιότητα

για την επόμενη ημέρα και η συνεχιζόμενη συζήτηση –και μάλιστα σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο- για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη εξανεμίζουν και τα τελευταία αποθέματα ψυχραιμίας.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών τις τελευταίες ημέρες πολλοί καταθέτες μεταφέρουν χρήματα σε θυρίδες, επιλέγουν να διατηρούν αυξημένα ρευστά διαθέσιμα, αγοράζουν ομόλογα ξένων χωρών κυρίως της Γερμανίας ή επιλέγουν διάφορες επενδύσεις με βάση το δολάριο, για λόγους προφύλαξης αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογική αναμέτρηση. Σημειώνουν ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο καθώς οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο αναφέρουν ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες και εξηγούν ότι ένα μαζικό κύμα αναλήψεων δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα ούτε από χώρες που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα.

Από το Δεκέμβρη του 2009 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το τραπεζικό σύστημα καταθέσεις που φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμούν στελέχη εμπορικών τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος στη χώρα μας κυκλοφορούν χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ποσό 10 με 15 δισ. ευρώ έχει «χαθεί» από την οικονομία. Πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται σε θυρίδες, σε στρώματα ή …αποθήκες από πολίτες που φοβούνται και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Δηλαδή, περίπου το 40% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βρίσκεται… θαμμένο κάτω από τη γη.

Αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία, υπογραμμίζουν, και επανέλθει μέρος μόνο των χρημάτων αυτών στην οικονομία, θα δούμε άμεσα σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Και μόνο η εκτόνωση της ανησυχίας, η ομαλοποίηση στη διεκπεραίωση των συναλλαγών και η επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία ακόμα και χωρίς άλλες αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα